Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U fušu će moći raditi liječnici koji to zasluže

Privatno ne smiju raditi ravnatelji bolnica, zamjenici i pomoćnici
17. prosinca 2010. u 23:30 3 komentara 12 prikaza
operacija
Foto: Arhiva VL

Miješanje privatnog i javnog zdravstva i mogućnost da državni liječnici rade i u privatnom zdravstvenom sektoru ne ukida se. No, Ministarstvo zdravstva prvi je put donijelo pravilnik s utvrđenim kriterijima koje moraju zadovoljiti liječnici iz javnoga sektora ako žele konkurirati i dobiti dopusnicu za ugovorni rad s privatnom zdravstvenom ustanovom.

Privatan rad strogo je zabranjen samo ravnateljima bolnica, njihovim zamjenicima i pomoćnicima, dok ga svi ostali moraju zaslužiti, prije svega opsegom rada u svojoj matičnoj bolnici.

Prvo rad u bolnici pa...

Pravilnik je vrlo kratak, sastoji se od samo četiri članka, a zapravo se samo u jednom iznose uvjeti za dopusnicu za izvanbolnički posao, koju potpisuje ravnatelj.

Prvi je uvjet da liječnik u protekloj godini ima najmanje prosječno izvršenje rada na državnoj razini po specijalistu unutar ugovorene djelatnosti s HZZO-om. Prosječno izvršenje posla računa se prema kategoriji bolnice (KBC, opća bolnica, bolnica na području od posebne državne skrbi...). Zatim, u prosjek ulazi i broj prvih pregleda u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, broj specifičnih dijagnostičkih postupaka po vrstama djelatnosti, primjerice endoskopski pregledi, invazivni dijagnostički postupci itd. Prosjek obavljenog medicinskog posla u svojoj bazi podataka ima HZZO, do čega se dolazi preko faktura o obavljenim medicinskim poslovima.

U prosječno izvršenje rada za nekirurške medicinske djelatnosti ubraja se i broj hospitalizacija. Za kirurške djelatnosti bitan je broj operacija, ukupan zbroj koeficijenata po dijagnostičko-terapijskim skupinama te prosječna klinička složenost (tzv. case-mix indeks) operiranih pacijenata. Na taj se način želi istaknuti razlika između velikih operacija kao što su kardiokirurške i tzv. malih operacijskih zahvata te postići ravnopravna pozicija kirurga različitih specijalnosti.

Dopusnica za godinu dana

Ako je u cijeloj djelatnosti obavljeni posao ispod nacionalnog prosjeka, dopusnicu za privatni rad neće dobiti nitko. S druge strane, odobrenje za izvanbolnički rad neće moći dobiti više od 50 posto liječnika po medicinskim djelatnostima. I ako bude mnogo onih koji su iznad prosjeka, dopusnicu će moći dobiti oni koji obrade i pregledaju više pacijenata te koji više operiraju pa se i na taj način potiče određena kompetitivnost. U 2011. prosječno izvršenje utvrđivat će se prema evidenciji HZZO-a, a u 2012. prema evidenciji HZZO-a za svakog doktora medicine specijalista pojedinačno. Ravnatelj dopusnicu potpisuje na godinu dana.

\"Mjerila za sklapanje poslova za svoj r

\"Mjerila za sklapanje poslova za svoj račun\"

Pravilnikom koji će ovih dana biti objavljen u Narodnim novinama, a stupa na snagu osam dana poslije, negdje potkraj godine, propisana su mjerila za, kako je napisano, “sklapanje poslova za svoj račun”. Kako bi se mogli obaviti godišnji izračuni o prosječnom radu te cijela procedura traženja i potpisivanja odobrenja za rad, nova pravila u izdavanju dopusnica počet će se primjenjivati od 1. veljače 2011. godine. Dakle, još u siječnju radit će se kao i sada.

A svrha je i cilj ovoga pravilnika, među ostalim, da više pacijenata što prije dobije termin za prvi specijalistički pregled, kao i za usluge u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti te za dijagnostičke pretrage. Zatim, da se pacijenti ne drže nepotrebno dugo na bolničkom liječenju kako bi protok pacijenata i efikasnost bolničkog liječenja bili bolji i bolesnici prije ulazili na liječenje – objašnjava direktor HZZO-a dr. Tihomir Strizrep.

Drugim riječima, državna zdravstvena administracija uvođenjem mjerila želi utjecati na smanjenje listi čekanja i spriječiti da bilo koji liječnik usred radnog vremena odlazi u privatnu ordinaciju, privatnim pacijentima

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Deleted user:

    Mislim da ipak treba odvojiti privatni rad od rada u domovima zdravlja odnosno bolnicama. Tko želi odnosno tko je u mogućnosti, nek ode privat, a tko ne može, preko zdravstvenog. Ovako će se ponoviti stara praksa-dođeš u bolnicu, i liječnik ... prikaži još!k ti sugerira da ako želiš bržu, kvalitetniju uslugu, odeš k njemu privat. (blago rečeno.) i kako nakon toga očekivati kvalitetnu liječničku uslugu-u bolnici. (ugrubo-ne želi te ni pregledati, već ti samo tarifu odredi, i navede adresu na kojoj češ ga naći nakon radnog vremena).

  • zoki5:

    Ma koji fuš? To je ješ jedan od bisera Milanovića,priprema teren za sebe.Možda da radi u Remetincu prekovremeno,e to bi bilo poželjno

  • cvijece:

    Fuš - vidi rječnik.Promašeno.