Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik

U fušu će moći raditi liječnici koji to zasluže

operacija
Arhiva VL
VL
Autor
Diana Glavina
17.12.2010.
u 23:30

Privatno ne smiju raditi ravnatelji bolnica, zamjenici i pomoćnici

Miješanje privatnog i javnog zdravstva i mogućnost da državni liječnici rade i u privatnom zdravstvenom sektoru ne ukida se. No, Ministarstvo zdravstva prvi je put donijelo pravilnik s utvrđenim kriterijima koje moraju zadovoljiti liječnici iz javnoga sektora ako žele konkurirati i dobiti dopusnicu za ugovorni rad s privatnom zdravstvenom ustanovom.

Privatan rad strogo je zabranjen samo ravnateljima bolnica, njihovim zamjenicima i pomoćnicima, dok ga svi ostali moraju zaslužiti, prije svega opsegom rada u svojoj matičnoj bolnici.

Prvo rad u bolnici pa...

Pravilnik je vrlo kratak, sastoji se od samo četiri članka, a zapravo se samo u jednom iznose uvjeti za dopusnicu za izvanbolnički posao, koju potpisuje ravnatelj.

Prvi je uvjet da liječnik u protekloj godini ima najmanje prosječno izvršenje rada na državnoj razini po specijalistu unutar ugovorene djelatnosti s HZZO-om. Prosječno izvršenje posla računa se prema kategoriji bolnice (KBC, opća bolnica, bolnica na području od posebne državne skrbi...). Zatim, u prosjek ulazi i broj prvih pregleda u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, broj specifičnih dijagnostičkih postupaka po vrstama djelatnosti, primjerice endoskopski pregledi, invazivni dijagnostički postupci itd. Prosjek obavljenog medicinskog posla u svojoj bazi podataka ima HZZO, do čega se dolazi preko faktura o obavljenim medicinskim poslovima.

U prosječno izvršenje rada za nekirurške medicinske djelatnosti ubraja se i broj hospitalizacija. Za kirurške djelatnosti bitan je broj operacija, ukupan zbroj koeficijenata po dijagnostičko-terapijskim skupinama te prosječna klinička složenost (tzv. case-mix indeks) operiranih pacijenata. Na taj se način želi istaknuti razlika između velikih operacija kao što su kardiokirurške i tzv. malih operacijskih zahvata te postići ravnopravna pozicija kirurga različitih specijalnosti.

Dopusnica za godinu dana

Ako je u cijeloj djelatnosti obavljeni posao ispod nacionalnog prosjeka, dopusnicu za privatni rad neće dobiti nitko. S druge strane, odobrenje za izvanbolnički rad neće moći dobiti više od 50 posto liječnika po medicinskim djelatnostima. I ako bude mnogo onih koji su iznad prosjeka, dopusnicu će moći dobiti oni koji obrade i pregledaju više pacijenata te koji više operiraju pa se i na taj način potiče određena kompetitivnost. U 2011. prosječno izvršenje utvrđivat će se prema evidenciji HZZO-a, a u 2012. prema evidenciji HZZO-a za svakog doktora medicine specijalista pojedinačno. Ravnatelj dopusnicu potpisuje na godinu dana.

Komentara 3

DU
Deleted user
23:38 17.12.2010.

Mislim da ipak treba odvojiti privatni rad od rada u domovima zdravlja odnosno bolnicama. Tko želi odnosno tko je u mogućnosti, nek ode privat, a tko ne može, preko zdravstvenog. Ovako će se ponoviti stara praksa-dođeš u bolnicu, i liječnikk ti sugerira da ako želiš bržu, kvalitetniju uslugu, odeš k njemu privat. (blago rečeno.) i kako nakon toga očekivati kvalitetnu liječničku uslugu-u bolnici. (ugrubo-ne želi te ni pregledati, već ti samo tarifu odredi, i navede adresu na kojoj češ ga naći nakon radnog vremena).

ZO
zoki5
18:22 18.12.2010.

Ma koji fuš? To je ješ jedan od bisera Milanovića,priprema teren za sebe.Možda da radi u Remetincu prekovremeno,e to bi bilo poželjno

CV
cvijece
19:02 18.12.2010.

Fuš - vidi rječnik.Promašeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije