Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi se teško odlučuju za studij

U Europi manjka gotovo milijun IT stručnjaka

laptop
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL
19.11.2014.
u 17:18

Unatoč brzom nalaženju posla i dobrim plaćama mladi se teško odlučuju za studij računarstva

Iako je Hrvatska imala uzlazni trend u broju diplomiranih studenata računarstva od 2004. godine, te se dosegla brojka od 1500 visokoobrazovanih inženjera računarstva godišnje, analiza Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazuje da je interes mladih za studije računarstva počeo padati 2010. godine. Od tada je padao iz godine u godinu, a tek ove godine bilježi se 20 postotni rast interesa za studije računarstva i informacijskih tehnologija. Te podatke u sklopu CARNetove konferencije CUC 2014. predstavio je Igor Drvodelić, zamjenik ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Upozorio je da će se, unatoč ovogodišnjem porastu zanimanja mladih za studije informatike, "Hrvatska još godinama boriti s nedostatkom IT stručnjaka" i da će pad broja diplomiranih u nekoliko prethodnih godina teško nadoknaditi. Procjenjuje se da će nam IT stručnjaka nedostajati još nekoliko godina, a upućeni upozoravaju da dodatni problem stvara i odlazak naših IT-evaca u zemlje Europske unije gdje su traženi i dobro plaćeni jer će ih uskoro u zemljama EU nedostajati gotovo milijun.

Unatoč tome što se IT stručnjaci brzo zapošljavaju na dobro plaćenim poslovima i što će ih u EU uskoro nedostajati gotovo milijun, mladi u Hrvatskoj i dalje se teško odlučuju za studij računarstva. Još manje ih upisuje studij matematike, informacijsko komunikacijskih znanosti i poslovne informatike, tako da će poslodavci u narednim godinama teško pronalaziti IT stručnjake.

>> 'IT je poput formule 1, fino uigravanje stotine faktora!'

Komentara 5

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
17:43 19.11.2014.

Al će zato bez problema nać ekonomiste, svećenike i slične genijalce.

DU
Deleted user
19:43 19.11.2014.

nemogu komentirat jer neznam sto to "IT"

IV
Ivan Vdović
17:49 20.11.2014.

Imamo dosta informatičara. Fali nam informatičara s vezama očito. Jer ove bez veza niko ne zapošljava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije