Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora RH

U EU sad ili čekamo 15 godina

hrv-ueu-txt.jpg
import
07.03.2007.
u 20:09

Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, ima još jedan, u ovom trenutku ne baš popularan zadatak  uvjeravati javnost da većinski podupre ulazak Hrvatske u EU.

VL: Je li baš pametno u izbornoj godini zalagati se za integriranje Hrvatske u EU, s obzirom na to da je 53 posto građana protiv toga?
JANDROKOVIĆ: Ta je tema od strategijskog interesa za Hrvatsku i realno je da će biti i izborna tema. Ne bi bilo dobro da ta rasprava bude u izbornoj godini "otvarana" na način da ugrožava naš ulazak u EU. Bilo to za politiku popularno ili ne, jednostavno, RH mora ostvariti cilj, ulazak u EU.

VL: Zašto moramo, polovica javnosti tako ne misli?
JANDROKOVIĆ: Hrvatska je javnost oko toga podijeljena, omjer je sada pola-pola, dok je za ulazak u NATO samo 30-ak posto građana. Ti rezultati moraju biti bolji. U interesu nam je da Hrvati budu ravnopravni u EU, ulazak je, osim toga, dodatno jamstvo i zaštita vrijednosti Domovinskog rata. Jasno je da je nedavna sramotna presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH, odmah negativno okrenula oštricu javnosti spram EU. No, tu moramo biti hladne glave.

VL: Uvijek postoji alternativa?
JANDROKOVIĆ: Da, evo kakva. Ne postane li Hrvatska u ovom krugu, dakle oko 2010., punopravnom članicom EU, to će rezultirati alternativom i potiskivanjem Hrvatske u čvršću povezanost sa zemljama regije. Bježeći od EU, završili bismo povezani, dakle, s onima koji su baš činili ta zvjerstva i genocid. Jaki ljudi iz EU šalju nam signale da bismo, propustimo li ovu mogućnost, na ponovni ulazak u EU trebali čekati još 10 do 15 godina, jer se proces proširenja usporava.

VL: Kako bi nas to mogli prisiliti na "čvršće integriranje" sa Srbijom?
JANDROKOVIĆ: Regija se mora stabilizirati, a bez jačih unutarnjih veza, to nije moguće. "Slobodna" država, dakle, mora biti s nekim bliskije povezana. To je logika.

VL: Problem je što naša javnost, gledajući "blaži" odnos EU prema Srbiji, drži to nepravednim i to za EU u nas nije dobra preporuka?
JANDROKOVIĆ: Znam, no pozivam na drukčiji način razmišljanja. Hladno politički rečeno, ovo nije sada pitanje pravde ili nepravde, nego hrvatskog interesa. Ako ima ideja da Unija bude preblaga prema Srbiji, to još ne znači da mi zbog toga ne trebamo ulaziti u EU, naprotiv.

VL: EU traži od Hrvatske da "pomaže" zemljama regije?
JANDROKOVIĆ: Suradnja i pomoć naš je interes i obveza. Činiti to s privilegirane pozicije punopravne članice EU, to je drukčije, to je "najisplativija" pozicija koju Hrvatska može imati.  

VL: Hoće li, postanemo li članicom, EU od nas tražiti da, umjesto suverene, provodimo "blagu" politiku prema Srbiji?
JANDROKOVIĆ: Članice provode zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, no svaka zadržava pravo i na svoje posebne interese i "naglaske" u vanjskoj politici. Ne smatram da smo, niti ćemo biti blagi prema Srbiji. I ulaskom u EU prema Srbiji ćemo voditi politiku koja je u skladu s hrvatskim državnim interesima.

VL: Kakva je naša politika prema tužbi za genocid i nagodbi sa Srbijom o odšteti?
JANDROKOVIĆ: Stručnjaci će nam reći što je pametno činiti. Srbija je počinila agresiju na RH i obveza je državnih tijela RH pronaći optimalan način da se ta činjenica i međunarodnopravno potvrdi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije