Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREDITNI UDAR Građani očajni zbog promjene tečaja i većih kamata u bankama

U dvije i pol godine rata za stan porasla im 1103 kune

25.01.2009.
u 19:23

Kad je Zagrepčanin Božo Ivošević u lipnju 2006. godine na internetskim stranicama Privredne banke Zagreb u šumi podataka o stambenim kreditima pronašao onaj na akciji u švicarskim francima, pomislio je da nije mogao bolje odabrati. Kamata promjenljiva i samo 4,20 posto, nitko sretniji od njega.

Nije tjerao luksuz
Izračunao je da on i supruga, uz mjesečna primanja od 10.500 kuna, mogu otplaćivati ratu od tri do najviše tri i pol tisuće kuna idućih 30 godina. U PBZ-u su mu u skladu s tim iznosom predložili kredit od 137.000 švicarskih franaka, što je tada bilo 86.600 eura. Za te je novce u zagrebačkom naselju Špansko-Oranice za svoju četveročlanu obitelj kupio stan od 48 kvadrata.

Ali u samo dvije i pol godine Boži Ivoševiću rata za kredit porasla je čak 1103 kune, odnosno 36,77 posto! Posljednju pristiglu ratu svoga kredita u švicarcima on i njegova supruga platili su 4103 kune.

– PBZ je kao i ostale banke dizao kamatu na kredite u švicarcima, k tome je ta valuta ojačala prema kuni, a moja je rata odletjela u nebo. Supruga i ja odrekli smo se cigareta, nemamo si što drugo uskratiti jer na zimovanja ne idemo, kao ni na koncerte ili u kazalište...

Nepušenjem na mjesec uštedimo tisuću kuna. Ali zato sam popušio u banci – otvoreno kaže Božo, zaposlen kao podvornik u vrtiću. Nikada nije tjerao luksuz, s obitelji se skućio u malom stanu, vozi sedam godinu staru ladu, jedino pazi da kćerima ništa ne nedostaje.

Bude li mu rata dogurala do pet tisuća kuna, pojest će mu plaću i ni sam ne zna kako će otplaćivati svoj kredit s “akcije”.

– Kredit nisam digao u lihvara koji se oglašavaju na stupovima javne rasvjete, ali sad je ispao lihvarski. Želim samo da mi banka omogući normalnu otplatu, a ne da me baca u dužničko ropstvo – ljutit je Božo. Dozlogrdile su mu i priče o financijsko krizi jer su banke, kaže, sav teret svalile na svoje komintente.

Nek’ snize kamate!
– Neka teret krize podijele s nama i smanje kamate! – predlaže Božo. On je, na žalost, samo jedan od brojnih Hrvata koji su doživjeli istu sudbinu s kreditima u švicarcima. U Hvatskoj je svaki peti kredit u toj valuti, odnosno Hrvati su se u švicarcima zadužili otprilike 25 milijarda kuna. Ti su krediti bili iznimno popularni prije tri i četiri godine jer je kamata prema zaduženju u eurima bila od dva do dva i pol posto niža.

Kad je Hrvatska narodna banka uvidjela da je vrag odnio šalu i da su ti krediti poprimili masovne razmjere, 2006. i 2007. godine upozoravala je ljude da budu oprezni pri uzimanju dugoročnih kredita u švicarcima. HNB je već tada izračunao da će švicarski franci poskupjeti do 18 posto te da će zbog toga porasti i rate. U Hrvatskoj su PBZ, Hypo banka te RBA odobrile najviše kredita u toj valuti.


PBZ: Kamatu nismo dizali od lani

U PBZ-u tvrde da u posljednjih godinu dana nisu dizali kamate na kredite u švicarcima te objašnjavaju da je rata kredita Boži Ivoševiću očito narasla zbog slabljenja kune prema švicarskom franku. Također, PBZ je prije godinu i pol, kad je ukinuo te kredite, nudio mogućnost konverzije bez ikakve naknade. Obitelj Ivošević tu mogućnost tada nije iskoristila.


Uskoro opet konverzije

– Više ne mogu prebaciti kredit u kune ili eure, nego moram podići novi kredit u tim valutama i njime prebiti ovaj u švicarcima, što je nepovoljno i skupo – tvrdi B. Ivošević. U PBZ-u najavljuju da će uskoro ponovno uvesti mogućnost konverzije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije