Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U dva mjeseca u klaonice isporučena 61 muzna krava

roj muznih krava u cijeloj zemlji i u našoj županiji stalno opada, pa je u Hrvatskoj godišnje manje 15 000 mlječnih krava, a u našoj županiji oko tisuću.
09. svibnja 2013. u 08:09 0 komentara 4 prikaza
krava
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Koliko je zabrinjavajuće stanje u govedarstvu, posebice u mlječnom govedarstvu istoka Slavonije govore i najnoviji podaci Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije prema kojima je, primjerice, u ožujku i travnju iz mlječnih farmi "nestalo" 280 visokokvalitetnih mlječnih krava. U klaonicama je završilo 61 mlječno grlo, 51 je uginulo iz raznih razloga pa i nedostatka hrane, a ostalo su vlasnici uspjeli prodati, neki i za pokrivanje dugovanja koja nisu mogli platiti.

- Prema operativnom programu govedarske proizvodnje u našoj županiji je izgrađeno do sada 26 farmi, a tri nisu u funkciji. Problemi u ovom sektoru su i dalje niske cijene mlijeka, nedostatak stočne hrane što zbog prošlogodišnje suše što zbog nedostatka poljoprivrednih površina, zabrana otkupa mlijeka zbog mikotoksina u hrani i mlijeku, a sve to za poljedicu iam nemogućnost otplate kredita pa svi traže reprogram kod HBOR-a. Broj muznih krava u cijeloj zemlji i u našoj županiji stalno opada, pa je u Hrvatskoj godišnje manje 15 000 mlječnih krava, a u našoj županiji oko tisuću. I proizvodnja mlijeka na državnoj razini opada i sada je kao što je bila 2005. a u našoj županiji stagnira ili lagano raste ponajviše zahvaljujući velikim farmama Agrokora, Ervačića i Adžića - kaže Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu.

Za Matića je zabrinjavajuće što opada i broj uzgajivača mlječnih krava u najistočnijoj županiji i samo prošle godine 129 proizvođača ili 10 posto, odustalo je od proizvodnje. Zbog aflatoksina i prekida otkupa mlijeka, dnevna je štata od 35 000 kuna, a najviše su pogođeni mali proizvođači.

>>U klaonicama i BiH lani završilo 15.000 krava

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.