Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U drugom krugu natječaja za Pelješki most, u igri 8 tvrtki

Tvrtke i konzorciji koji su pozvani u drugi krug do kraja kolovoza moraju podnijeti svoje konačne ponude
06. svibnja 2017. u 17:04 2 komentara 1985 prikaza
Pelješki most
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Državna komisija za kontrolu postupaka javna nabave (Dkom) odbacila je žalbu jedne od tvrtki koje nisu prošle u drugi krug natječaja za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama. Tako procedura izbora graditelja mosta koji će spojiti jug s ostatkom Hrvatske nakon dva mjeseca, koliko je Dkom rješavao tu žalbu, napokon može biti nastavljen.

'peljeski most' Neovisna kontrola kvalitete Pelješki most dobio pozitivno mišljenje i 85 posto sredstava iz EU

Hrvatske ceste, investitor gradnje Pelješkog mosta, u drugi su krug tog natječaja pozvale osam tvrtki odnosno konzorcija koji su zadovoljili uvjete tehničke, pravne i financijske sposobnosti. Ukupno je u prvom krugu interes za gradnju Pelješkog mosta iskazalo 12 tvrtki ili konzorcija, četiri od njih nisu udovoljile traženim uvjetima.

Imena tvrtki koje se natječu za gradnju Pelješkog mosta su tajne sukladno Zakonu o javnoj nabavi. U Hrvatskim cestama kažu da će nakon primitka pismene obavijesti od Dkom-a o odbacivanju žalbe, natječajnu dokumentaciju poslati u SAFU-u (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije) na provjeru te očekuju da će to biti obavljeno u kratkom roku. Nakon toga kreće drugi krug natječaja, a osam kandidata za gradnju Pelješkog mosta, imat će rok između 45 i 60 dana da pošalju svoje konačne ponude.

Tako je očekivati da će drugi krug natječaja biti okončan početkom kolovoza, nakon čega će se izabrati najpovoljnija ponuda. Oni koji ne budu izabrani pak imat će pravo na žalbu. Stoga se početak gradnje Pelješkog mosta može očekivati na jesen. Procijenjena vrijednost radova za gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta je 1,75 milijardi kuna. Usporedo s natječajem za gradnju mosta pripremljena je i dokumentacija za podnošenje tog projekta Europskoj komisiji za njegovo sufinanciranje iz fondova EU. Projekt je krajem ožujka dobio pozitivno mišljenje Neovisne kontrole kvalitete, koja je ocijenila da je prihvatljivi za sufinanciranje iz fondova EU, i to u maksimalnom iznosu od 85 posto. Do kraja lipnja trebala bi se znati i konačna odluka EK o tom financiranju tog projekta. Naime ako Komisija u roku od tri mjeseca otkako je Neovisna kontrola kvalitete donijela svoje mišljenje ne odbije financiranje projekta, smatrat će se da je on odobren, i to u iznosu koji je Hrvatska tražila. 

Pelješki most Tko će ga graditi? Natječaj za Pelješki most: Osam tvrtki pozvano u drugi krug vlada VELIKI PROJEKT Butković o Pelješkom mostu: Gradnja počinje na jesen i ovo nema veze s izborima Pelješki most Vlada donijela odluku Na jesen započinje izgradnja Pelješkog mosta
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Kaj uopće treba raspisivati natječaj za uzgrqadnju Pelješkog mosta! Pa zna se komu se treba dodijeliti izgradnja. Stručnjacima od formata za mostogradnju - Mostovcima.

  • domljani:

    koliko je hdz pokrao,napravili bi tisuću mostova