Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Donjoj Pušći održana je specijalna izložba pasa

Na izložbi su bili najljepši retriveri, španijeli, psi za vodu, pa čitav niz patuljastih pasmina- od francuskih buldoga i mopseva do pudli, čivava, tibetskih te bišonskih pasmina, poput maltezera ili havanezera.
21. lipnja 2020. u 14:37 1 komentara 2900 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

U Donjoj Pušći kod Zaprešića u subotu je održana prva izložba pasa Kinološke udruge Zaprešić i to je jedna od prvih koja je održana na tlu Europske unije poslije ukidanja zaštitnih mjera.

Organizatori, Kinološka udruga Zaprešić, pobrinuli su se da sve zdravstvene preporuke budu najpreciznije poštovane, a na izložbi se moglo vidjeti više od 150 pasa iz 30 najatraktivnijih pasmina. Na izložbi su bili najljepši retriveri, španijeli, psi za vodu, pa čitav niz patuljastih pasmina- od francuskih buldoga i mopseva do pudli, čivava, tibetskih te bišonskih pasmina, poput maltezera ili havanezera. 

- Nama je posebno drago da se izložba održava upravo u Donjoj Pušći, gdje u kripti župne crkve počiva i prvi evidentirani hrvatski uzgajivač izložbenih pasa, barun Gejza Rauch, koji je na prvoj izložbi pasa u hrvatskoj povijesti 1891.- za koju je kinološka javnost tek nedavno doznala- izložio cijelo svoje leglo njemačkih doga, štence uzgojene kraj Zaprešića, na imaju dvorca Lužnice. Kinologiju i zaprešićki kraj veže i grof Juraj ili Đuro Jelačić, brat bana Jelačića, koji je bio čelnik prvog lovačkog društva u Hrvatskoj, iz kojeg se kasnije razvio Hrvatski kinološki savez, a bio je i na čelu Gospodarske izložbe u sklopu koje je 1891. u Zagrebu održana spomenuta prva izložba pasa u hrvatskoj povijesti. Njegova kći Anka Jelačić, posljednja vlasnica Novih dvora, bila je također velika ljubiteljica čistokrvnih pasa - ističu iz Kinološke udruge Zaprešić.

1 / 15

 

U OBITELJSKOJ KUĆI
VIDEO Pogledajte dramatičnu akciju policije: 'Pao' trojac koji je dignuo u zrak bankomat i ukrao novac
Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama