Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Star 20.000 godina

U dolini mamuta našao drugi zub

Goran Popović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
22.10.2016.
u 12:39

Stariji mještani Mohova kažu da su se u vrijeme kada je rađen ribnjak, 60-ih prošloga stoljeća, mogle naći brojne mamutske kosti

Goran Popović (23) krenuo je tog dana pobrati šipak. Onako, za kućne potrebe. U potrazi je bio u okolici nekadašnjeg ribnjaka u Mohovu pokraj Iloka. No, plod šipka ubrzo je pao u drugi plan. U zemlji naletio je na zub mamuta koji je ondje bio zakopan više od 20.000 godina. Bilo je to u četvrtak, 13. listopada.

Zub od tri kilograma

– Već nekoliko godina uvijek kada hodam selom i okolicom razgledam okoliš, kopam i čeprkam po zemlji u nadi da ću možda naletjeti na neki takav nalaz. Razlog je tome činjenica da sam još 2012., također u listopadu, pronašao prvi zub mamuta – kaže nam Popović pokazujući mjesto gdje je pronašao mamutov zub.

Dodaje kako je njegov jedan dio malo virio iz zemlje i da ga je sasvim slučajno uočio u svom zelenilu oko sebe. Nožićem je odmah utvrdio da se radi o kosti. Rukama i granjem počeo je otkopavati nalaz, ali kako nije uspio, odlučio je otići do prvih mještana sela po lopatu. U strahu da netko ne primijeti da je nešto kopao u zemlji, nalaz je zatrpao. Vratio se brzo i u stilu pravih paleontologa, oprezno da ga ne ošteti, iskopao je zub mamuta težak oko tri kilograma.

– Ovaj zub je dosta veći od prvoga koji sam pronašao. Pretpostavljam stoga da se radi o starijem mamutu. Očuvan je i u komadu, što je najvažnije za daljnje istraživanje, ali i za kasnije izlaganje – kaže Popović.

Vunasti mamut i nosorog

Zub je odnio kući te skinuo s njega blato i oprao ga. U blizini toga nalazišta pronašao je još nekoliko sitnijih kostiju koje vjerojatno pripadaju toj izumrloj životinjskoj vrsti. Najnoviju kost pronašao je dok je nama pokazivao nalazište.

– Stariji mještani Mohova kažu kako su se u vrijeme kada je rađen ribnjak, 60-ih godina prošloga stoljeća, na tome mjestu mogle pronaći brojne mamutske kosti. Očigledno je da je dolina u kojoj se nalazi Mohovo prije 20.000 godina i više bila prava dolina mamuta. Rečeno mi je da su oni ovdje očito živjeli te je stoga Mohovo autohtono nalazište mamuta – ističe Popović.

Podsjeća i da je prvi mamutov zub pronašao prije četiri godine u dvorištu obiteljske kuće dok je obavljao neke zemljane radove. I o tome, kao i ovome najnovijem nalazu, izvijestio je Prirodoslovni muzej u Zagrebu.

– Znamo za oba nalaza koji samo dokazuju da je to područje bogato takvim nalazima. Za prvi nalaz, iz 2012. godine, utvrdili smo da se radi o vunastom mamutu. Uza zub toga mamuta pronađena je i kost vunastog nosoroga – rekao je Dražen Japundžić iz Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Kaže i da su planirali provesti određena istraživanja na tim područjima kako bi utvrdili postoji li još takvih nalaza u Mohovu i okolici, ali da do njih za sada nije došlo. Možda će najnoviji Popovićev nalaz potaknuti nadležne da odvoje novac barem za preliminarna istraživanja na tom području.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
danijelrukavina4
13:17 22.10.2016.

Ako se na tom mjestu, kako kažu, nalazilo dosta kostiju mamuta, moguće je to bilo mjesto na koje su praljudi - lovci, natjeravali mamute u lovu. Gledao sam jedan film, kako su pralovci lovili mamute. Natjeravali bi ih do nekee rupe ili litice i onda bacali krupno kamenje na njih. Ako bi uspjeli uloviti mamuta, ne vjerujem da su ga nosili do "svojeg doma", već su ga morali tranširati na mjestu ulova ( ne vjerujem da su mamutu, samo onako, "putem" kojim bi prolazio, ispadali zubi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije