Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

I Austrija će podignuti ogradu na granici

izbjeglice
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.10.2015.
u 07:16

Slovenska policija potvrdila je da je komunikacija s hrvatskim kolegama mnogo bolja nego ranije i da je novi sustav dogovoren i funkcionira

Njemačka i Austrija sve se teže nose s velikim priljevom izbjeglica. Bavarski premijer je optužio Austriju da svakodnevno nenajavljeno dovozi tisuće ljudi na granicu. Austrijska ministrica policije Johanna Mikl-Leitner je pak za sve optužila Sloveniju i najavila da Austrija planira izgraditi ogradu na granici sa Slovenijom, javlja AFP. 

Gotovo tri i pol tisuće migranata prebačeno je od jučer popodne do rano jutros u srijedu u Sloveniju izravno vlakom u Dobovu, s tri kompozicije Hrvatskih željeznica koje su izbjeglice dovezle iz istočne Slavonije, a riječ je o novom sustavu tranzita o kojemu su se ovih dana dogovorile policije dviju država.

Prvi takav vlak u Dobovu je došao jučer popodne sa 1100 izbjeglica, a tijekom noćnih i jutarnjih sati još dva. 

Slovenska policija potvrdila je da je komunikacija s hrvatskim kolegama mnogo bolja nego prije i da je novi sustav dogovoren i funkcionira, a hoće li se s njime nastaviti i idućih dana, ovisno je o situaciji na terenu, pa će se o tome, među ostalim, raspravljati na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je sazvao premijer Miro Cerar.

Novi je sustav prijelaza izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju mnogo humaniji prema samim migrantima koji su ranije dovođeni blizu granice vlakom, a onda pješačili tri kilometra od željezničke postaje Sutla do Dobove, te nakon toga još četiri sata pješačili do Brežica radi postupka registracije, praćeni slovenskom policijom na konjima, a često su hladne noći morali provesti na otvorenom.
Dogovorom hrvatske i slovenske policije postupak je sada mnogo brži i prihvatljiviji za obje strane. Nakon izlaska iz vlaka u Dobovi, migranti uđu u grijani prostor, gdje im se ponudi okrjepa, a onda ulaze u vlak Slovenskih željeznica koji ih odvozi za Šentilj, gdje se i registriraju, te čekaju na prelazak u Austriju.

S novim se postupkom, čini se, slaže i sindikat slovenskih policajaca čiji se članovi tuže na iscrpljenost zbog dugotrajnog rada s migrantima te produženog radnog vremena koje zbog izbjegličke krize zna trajati 17 ili čak 26 sati bez prekida, pa su ranije prijetili i štrajkom.

U slovenskoj policiji isključuju, međutim, mogućnost da bi se novi model tranzitiranja izbjeglica primijenio i na drugim željezničkim prijelazima dviju država jer je situacija i dalje vrlo fluidna, a prema nekim informacijama se i Austrija priprema na restrikcije u primanju migranata iz Slovenije, što se do sada nije dogodilo.

O mogućim "crnim scenarijima" koji bi zahtijevali slanje većeg broja vojnika na granicu s Hrvatskom ili čak postavljanje fizičkih barijera popodne će se odlučivati na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost, ali se ne očekuju posebno dramatične odluke, posebno zato što će prva videokonferencija ovlaštenih predstavnika vlada na migrantskoj "balkanskoj ruti", kako je dogovoreno na mini konferenciji u Bruxellesu, biti održana u četvrtak, kad će stanje s ispunjavanjem dogovorenog biti jasnije.

U međuvremenu Slovenija očekuje da će početi pristizati i jača financijska pomoć EU-a za njene napore s migrantima, a danas bi u Sloveniju trebali prispjeti i prvi policajci koje je kao pomoć slovenskoj policiji na granici, zajedno s opremom, obećala Njemačka.

Prema jutrošnjim podacima slovenske policije u zemlju je u zadnjih 12 dana ušlo 89.789 izbjeglica i migranata, a u Austriju ih je prebačeno 63.715.

Slovenska policija upozorava, međutim, da nije riječ o posve ažuriranim i najtočnijim podacima.

>> Ostojić: Izbjeglice u Brod stižu 2. 11. izravno iz Šida, zatvorit će se kamp u Opatovcu

Komentara 33

Avatar Retardo
Retardo
09:42 28.10.2015.

Ma vidi ti to. Gdje nam je sada pametni Milanović koji je do prije tri tjedna tupio da se ograde grade samo prema barbarima, a da se on svaki dan čuje s Slovencima, Austrijancima i Nijemcima i da je to njegov svijet? Tko sad planira gradnju prema kome, Austrijanci prema Slovencima barbarima? Što kažeš, Milanoviću, i ovu žicu će migranti pregristi? Hoće li i Austrijance Bog kazniti, kao što si tvrdio da će zbog žice kazniti Mađare? Gdje nam je sad pametni Ostojić koji je tvrdio da nikakva ograda ne može nikoga zaustaviti i da nema smisla graditi ogradu, da je bolje mirno sjediti pod šljivom, piti rakiju i za sve okrivljavati Grčku?

Avatar NikadRobom
NikadRobom
09:48 28.10.2015.

Samo glumite humanitarce,djeca nam gladuju,umirovljenici kopaju po kantama za smece,a HRVATSKA IDE NAPRIJED.Dnevno 2 000 000 Kn za transport imigranata,a za nas narod nemakju novaca.Nemaju za povecanje porodiljne naknade,nemaju za novorodencad...I jos imate obraza napadati Orbana?!?!?

DU
Deleted user
09:54 28.10.2015.

Austria poodiže zid a nama poslali EU vojsku na granicu sa Srbijom,to je tako kad nemaš kontrole u svoje zemlje a predsjednicu izrugivaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije