Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOCIJALNI RADNICI:

'U deset godina napadnuti smo 250 puta, potplaćeni smo i propisi su nepravedni...'

Drušvo socijalnih radnika Međimurja
Foto: Drušvo socijalnih radnika Međimurja
15.07.2019.
u 13:04

Sustav socijalne skrbi nema dovoljno resursa, dovoljno radnika, smještajnih kapaciteta, savjetovališta i tretmanskih sustava.

Početkom godine stručna djelatnica iz Centra za socijalnu skrb Čakovec bila je žrtva pokušaja ubojstva na terenu, a od iste osobe bila je napadnuta i tijekom 2018. godine. Ovi napadi bili su najteži, a posljednjih deset godina brojimo više od 250 situacija u kojima su radnici CZSS-a Čakovec bili napadnuti verbalno ili fizički. Posljednjih nekoliko mjeseci izloženi smo još većoj direktnoj agresiji korisnika i javnosti – ističe socijalna radnica Renata Sever uime Društva socijalnih radnika Međimurja, koji su, ističe, šokirani time što je 40-godišnja žena koja ih je u siječnju napala nožem puštena iz istražnog zatvora.

Ona je 8. siječnja oko 12 sati u Kuršancu bez ikakvog povoda nožem razbila vozačevo staklo na službenom vozilu Centra u kojem su bile četiri djelatnice.

Neprimjerenim izjavama u kojima su djelatnici sustava prozvani krivcima za ono što čine njihovi korisnici, tj. imputiranjem iracionalne odgovornosti za sve nevolje i ishode teških životnih situacija socijalnim radnicima i drugim stručnim radnicima socijalne skrbi, došlo je do situacije gubitka povjerenja korisnika u naš rad, a bojimo se da je to posredno pridonijelo ubojstvu kolegice. Imputiranje odgovornosti socijalnim službama za obiteljske tragedije, pogrešne odluke pojedinaca koji su počinili kaznena djela, idu tako daleko da je pitanje trenutka kada će počinitelj kaznenog djela kazati da je učinio nešto zbog toga što nije bilo socijalnog radnika da ga zaustavi – ističe u priopćenju R. Sever.

Dodaje da je Društvo socijalnih radnika Međimurje u više navrata upućivalo Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku molbe za pomoć, podršku, nudilo prijedloge za poboljšanje prakse, a posebno se angažiralo u borbi za u stjecanje statusa službene osobe za socijalne radnike.

Sustav socijalne skrbi nema dovoljno resursa, dovoljno radnika, smještajnih kapaciteta, savjetovališta i tretmanskih sustava. Svi poslovi vezani uz usluge socijalnog i drugog stručnog rada su potplaćeni, sat rada stručnog radnika koji zahtijeva fakultetsku naobrazbu gotovo je za pola jeftiniji od sata rada uslužnih djelatnosti, upozoravaju socijalni radnici.

Nemaju ustanova za smještaj psihički bolesnih osoba, starih i nemoćnih, djece s poremećajima, dugotrajan i temeljit tretman roditelja koji krše prava djece, nemaju smještaja za djecu, nedostaje udomiteljskih obitelji, kao i ustanova.

Propisi koji uređuju materijalna davanja su kontradiktorni, nepravedni, restriktivni, a iznosi pomoći ne mogu zadovoljiti ni najosnovnije životne potrebe. I još se onda zbog tih iznosa može izgubiti život.

– Nitko ne može raditi u uvjetima u kojima se neprekidno boji hoće li preživjeti, u uvjetima gdje ga netko vrijeđa, prijeti, prijeti medijima, prijeti Ministarstvom – upozoravaju socijalni radnici iz Međimurja.

Komentara 7

MA
malisani
13:14 15.07.2019.

sustav socijalne skrbi treba ukinuti jer potiče kulturu nerada i ovisnosti o državi. Nitko rođenjem nema pravo na ništa, već se treba izboriti kroz dobre rezultate u školi, na fakultetu i kasnije na poslu za svoja dobra koje će u životu uživati.

Avatar Dumen
Dumen
13:16 15.07.2019.

U tom sustavu ima puno uhljeba, od korisnika do davatelja

Avatar Tračalo
Tračalo
14:33 15.07.2019.

Treba ukinuti davanja onima kojima ne pripadaju i radno sposobnima i evo novaca dovoljno za veće plače i onima kojima stvarno treba. Ne bi škodilo javno objaviti popis tko sve prima socijalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije