Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donacija

U darovanom objektu otvorit će se ekovrtić za višnjičke mališane

donacija01 (1)
Foto: Arhiv TKIC
1/3
14.03.2011.
u 11:32

U nekadašnjoj školi iz 1910., za koju su građu poklonili grofovi Draškovići, planira se urediti zavičajni muzej s fundusom arheoloških nalaza s područja Višnjice

- Ne kanimo gubiti vrijeme, odmah krećemo s izradom projekata za uređenje objekata i aktiviranje zemljišta što nam ga je, temeljem suglasnosti župana Predraga Štromara, darovala Osnovna škola Izidora Poljaka iz Višnjice. Prioritet ćemo dati preuređenju jednog objekta u dječji vrtić, koji bi poslovao kao područno odjeljenje gradskog Dječjeg vrtića u Lepoglavi – izjavio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić na prigodnoj svečanosti u Višnjici na kojoj je gradskoj upravi Lepoglave u vlasništvo, bez naknade, predano više od 6.000 četvornih metara starih školskih zgrada i pratećeg zemljišta.

Darovnicu Gradu uručila je ravnateljica škole Slavica Cingesar, a primopredaji je nazočio i župan Štromar, koji je potpisao suglasnost na odluku Školskog odbora višnjičke škole o raspolaganju imovinom. Grad je tako u trajno vlasništvo dobio tri objekta u dobrom stanju. U jednom od njih, sagrađenom 1910., bila je škola za čiju su gradnju materijal darovali grofovi Draškovići iz Trakošćana. Grad je u vlasništvo dobio i nekadašnji zadružni dom, u kojemu je do 2001. bila mjesna škola te još jednu manju zgradu koja će se preurediti u vrtić, a k svemu tomu i nekoliko tisuća „kvadrata“ dvorišta, voćnjaka i oranica.

- Objekte sam već obišao s voditeljem Projektno-razvojnog ureda Emilom Tkalcem. Budući vrtić uredit ćemo kao ekovrtić, u kojemu će se djeca od najmanjih nogu odgajati ekološki. S obzirom na prostrane okolne površine, u planu je uređenje mini-zoološkog vrta i povrtnjaka u kojemu bi djeca plijevila, sadila, sijala. U vrtićkom programu bit će i izrada cekera – izjavio je Škvarić i dodao da će dio novca za taj projekt Grad osigurati sam i uz pomoć partnera i fondova.

- U obzir dolazi i prodaja zadružnog doma, to više što je taj prostor idealan za starački dom, ali i za ugostiteljsku namjenu. Postoji i mogućnost njegova preuređivanja u smještajni objekt u kojemu bi ubuduće boravili učenici u sklopu škole u prirodi na Ravnoj gori. Novac od prodaje objekta usmjerili bismo u uređenje vrtića i preuređivanje najstarijeg školskog objekta u zavičajni muzej. Višnjica je, naime, bogata arheološkim nalazištima iz prapovijesti i zavičajnom baštinom, pa se sve to blago kanimo pokazati u budućem muzeju – zaključio je Škvarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije