Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOGIJA Održana sjednica Odbora za zaštitu okoliša

U Dalmaciji se azbest zbrinjava po propisima

23.01.2009.
u 15:58

SOLIN – U Gradskoj vijećnici danas je gradonačelnik Blaženko Boban zaželio uspješan rad sjednice saborskom Odboru za zaštitu okoliša pod predsjedanjem Marijane Petir te svim nazočnim predstavnicima ekoloških udruga, sindikata, povjerenstva i medija.

Najveća diskusija povela se nakon izvještaja Vinka Mladinea, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je predstavio realizaciju projekta sanacije azbestnog otpada kave i gradnju igrališta i stadiona NK Omladinac u Vranjicu.

Dekontaminacija
Državni tajnik Nikola Ružinski podnio je izvještaj o rješenju problema azbesta i azbestnog otpada na području Hrvatske.

– Odbor za zaštitu okoliša donio je 27. svibnja 2008. zaključak o problematici onečišćenja azbestom u Hrvatskoj, kojim se Ministarstvo zaštite okoliša zadužilo da u sklopu svog djelokruga provede hitnu i stručnu sanaciju: kave na kojoj je bilo igralište Omladinca te tvornice Salonit u stečaju i odlagališta Mravinačka kava. Zaključak je da je sve u Dalmaciji zbrinuto na propisan način. Od planiranih 60 milijuna kuna oko 30 milijuna kuna utrošeno je u sanaciju vranjičke kave i tvornice Salonit. Sanacija igrališta počela je 14. kolovoza i uskoro će biti dovršena – kazao je Vinko Mladineo.

Uz navedeno područje, dekontaminirat će se i dio gornje plohe kave na kojoj je poljoprivredna površina, a ondje bi trebao biti sportsko-rekreacijski centar. Nakon ove sanacije kreće sanaciju kave u Mravincima, gdje se odlagao azbestni otpad.

Vlada je osigurala 45 milijuna kuna za gradnju 45 kaseta za zbrinjavanje azbestno-cementnog otpada na području Hrvatske, od kojih će jedna od najvećih biti na Karepovcu, slijede ona u Trogiru i na Braču. U fazi saniranja je pet od devet objekata planirane sanacije u Hrvatskoj do 2010. Radi se u Bakru, Borovu, Pločama, Šibeniku i Vranjicu. Usto, građani će ubuduće imati lokacije za besplatno odlaganje azbestnoga otpada.

Zbrinjavanje
Uklanjanje otpada pravnim će se osobama naplaćivati, dok će za građane biti besplatno.

Od ponedjeljka se može kontaktirati tvrtka koja s Fondom ima ugovor o zbrinjavanju otpada, a na području naše županije to je “Cian”, koji će u suradnji s Fondom raditi na edukativnim projektima.

Važno je napomenuti da se salonitne ploče i ostali otpad koji sadrži azbest mora navlažiti prije rušenja i uklanjanja te se nikako ne smije lomiti i bacati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije