Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA INCIDENT

U Đakovu je bilo oboljelo čak 158 časnih u samostanu

Desetak časnih sestara zaraženo je koronavirusom u Đakovu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/10
25.09.2020.
u 08:30

KBC Osijek je centar za oboljele od COVID-a Slavonije i Baranje, a dr. Šola otkriva da se uspješno nose s epidemijom.

Osječka bolnica prva se u Hrvatskoj, još u siječnju, suočila s bolesnikom za kojega se sumnjalo da je zaražen koronavirusom. Ispostavilo se to lažnom uzbunom, no COVID-19 već je sljedećeg mjeseca potvrđen i u našoj zemlji. U KBC-u Osijek ustrojen je potom regionalni respiracijski centar, za najteže bolesnike, a “pokriva” on cijelu Slavoniju i Baranju.

Po podacima od utorka, u svih pet županija u ovoj regiji trenutačno je 398 aktivnih bolesnika, a od početka epidemije zaraženo je ukupno 2859 stanovnika na tom području.

– Preminulo ih je 53 pa smrtnost svih zabilježenih slučajeva u Slavoniji i Baranji iznosi 1,8 posto, što je u okvirima državnog prosjeka. Od tih 53 njih 43 je umrlo u KBC Osijek, a ostalih 10 ili u drugim bolnicama, ili kod kuće, ili u domovima umirovljenika – navodi doc. dr. sc. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, u kojem je 3500 zaposlenih, a svakoga dana kroz tu bolnicu prođe 2000 pacijenata.

Desetak časnih sestara zaraženo je koronavirusom u Đakovu
1/9

– Kod nas umiru bolesnici iz cijele Slavonije i Baranje. Brodska je bolnica, primjerice, najveća i najmanje ovisi o nama, ali i oni nam šalju uzorke za analizu, kao i teže slučajeve bolesnika. Osječko-baranjska je najveća županija u regiji i trećina do polovice oboljelih je iz nje, kao i trećina do polovice hospitaliziranih – nastavlja on. Najviše se ponose upravo respiracijskim centrom.

– U respiracijskom su centru ležala 34 bolesnika od početka epidemije, a 53 posto ih je preminulo, što je bitno niži postotak od državnog prosjeka, kao i prosjeka drugih centara. U jednom New Yorku je, primjerice, ta smrtnost 80 posto – uspoređuje dr. Šego. Veliki izazov bila je pojava zaraze proljetos u samostanu u Đakovu, a po njemu je “najveći korona-incident u Hrvatskoj”, jer se zarazilo čak 158 časnih sestara od njih približno 180.

– Tri starije su preminule. No samo 20 sestara liječeno je u bolnici, što je velik uspjeh jer su sve mahom starije životne dobi, a tom uspjehu je doprinijela i činjenica da su pojedine časne sestre ujedno i medicinske sestre pa su bile od velike pomoći – navodi.

U usporedbi s počecima pandemije, u posljednje vrijeme obolijeva znatno više mladih, a oni puno bolje podnose bolest pa se velik dio njih liječi kod kuće, dok u bolnicu dolaze samo teži slučajevi. Situaciju u KBC-u Osijek naš sugovornik ocjenjuje stabilnom.  

VIDEO: Đakovo je novo žarište koronavirusa gdje je zaraženo desetak časnih sestara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije