Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.08.2015. u 12:55

S jedne strane to je razumljivo, jer su prilike u Hrvatskoj tako beznadne dva i pol desetljeća od njezina osamostaljenja, da se svaka prilika koristi za traženje nade i novoga puta

Crkva nije arena. Pogotovo ne politička arena. Premda se nekada može steći i taj dojam. Kao u posljednje vrijeme većih crkvenih proslava, poput onih u Kninu ili Sinju, kad su euharistijska slavlja bila popraćena pljeskom i veličanjem političara koji su ondje došli slaviti Boga.

S jedne strane to je razumljivo, jer su prilike u Hrvatskoj tako beznadne dva i pol desetljeća od njezina osamostaljenja, da se svaka prilika koristi za traženje nade i novoga puta. Crkva, kao zajednica, ali i kao sakralni prostor, idealno je mjesto za tu potragu. Krist naviješta novi život i novi put, a Crkva to baštini i živi. Političari, koji Crkvu najviše vole prije izbora, to osjećaju i vide kao svoju priliku, jer misle da su upravo oni “put, istina i život”. No, je li to doista tako?

Hrvatska je, s druge strane, umorna od njihovih ispraznih obećanja i smjena vlasti, koje godinama ne nude ništa novoga, nego je isključivo sve podređeno njihovu održanju na vlasti, partikularnim stranačkim interesima i nevjerojatnoj samodostatnosti i samodopadnosti, dok država nikako ne napreduje, a narod sve teže nosi teret koji mu je navaljen na leđa. I u tome nema razlike između političkih elita, bile one lijeve ili desne, svejedno.

Kada se u crkvi plješće političarima, bilo oni lijevi ili desni, daje im se podrška koju nisu zaslužili. Svojevrstan je to carte blanche, koju je svojedobno od Crkve, sjetimo se, dobio i Sanader, a znamo kako je sve završilo.

Biskupi itekako trebaju biti zabrinuti za stanje nacije i države i braniti ih i štititi kao što su stotinama puta dosad činili kroz povijest, no aplaudiranje, kao što je rekao predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, nije dio liturgijskoga slavlja. U crkvi se plješće samo Bogu. Odnosno, klanja u tišini. Koju bi i političari u svojoj pragmatičnoj mudrosti trebali poštivati, a ne koristiti za predizborna nadmetanja.

>>'Još sam pod dojmom Pape mirotvorca'

>>'Branitelji koji su najzaslužniji za slobodu moraju prednjačiti u poštovanju zakona'

Ključne riječi

Komentara 13

CR
CROLINDA
14:33 17.08.2015.

bogu božje caru carevo

Avatar @promatrač
@promatrač
15:08 17.08.2015.

U Crkvi se traže strpljenje i snaga da se izdrže laži kad izađete van.

DU
Deleted user
17:02 17.08.2015.

da se u crkvi nekome pljesce o tome odlucuju nazocni u crkvi.na pljesak ih ne nagovara ni Zupnik ni Biskup,a da se u Kninu i u Sinju pljeskalo Kim Jong Milu tog clanka sigurno nebi ni bilo! Iz Knina si je dao petama vjetra,a u Sinju se nije ni pojavio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije