Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U četvrtak u 15 sati u Zagrebu u jednom autu izmjerili su suludo visoku temperaturu!

To je svojevrsno upozorenje svim vozačima da obrate pažnju što ostavljaju u parkiranom automobilu, posebice kad je riječ o lakozapaljivim ili eksplozivnim materijalima i uređajima.
26. srpnja 2019. u 12:14 10 komentara 14521 prikaza
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Autoklub Maksimir izmjerio je nedavno u parkiranom automobilu temperaturu od čak 74 stupnjeva Celzijeva pa je pozvao vozače da pripaze što ostavljaju u limenim ljubimcima, ali i da čiste vozilo jer ekstremne temperature u kombinaciji s prašinom i ostacima ulja mogu dovesti do zapaljenja.

U Kaštel Sućurcu izgorjela dva automobila Požar u Kaštel Sućurcu Buktinja usred noći: Izgorjela dva automobila

Visoka temperatura u automobilu nedavno je u Hrvatskoj odnijela prvu ljudsku žrtvu. Autoklub Maksimir stoga je prije tri dana počeo mjeriti temperature zraka u parkiranom automobilu u Zagrebu, smatrajući da to može biti dobar pokazatelj stalnih opasnosti.

Temperatura od 74 stupnjeva Celzijeva pogibeljna je za sve živo što se nađe u automobilu, a ta vrijednost zabilježena je u četvrtak u 15 sati u automobilu parkiranom na suncu, dok je u hladu temperatura bila nešto viša od 33 stupnja.

To je, kažu u Autoklubu Maksimir, svojevrsno upozorenje svim vozačima da obrate pozornost na to što ostavljaju u parkiranom automobilu, posebice kad je riječ o lakozapaljivim ili eksplozivnim materijalima i uređajima.

Gužva u prometu Zagađuju okoliš Velike automobilske kompanije platit će znatne kazne ne smanje li emisije ispušnih plinova

Prva iskustva mjerenja u Zagrebu pokazuju također da se temperatura u automobilu može promijeniti za četiri stupnja u roku osam minuta.

Autoklub Maksimir na svojoj internetskoj stranici objavljuje što se događa s ljudima i automobilima na putovanju ljeti, kad mnoge nesmotrenosti u vožnji mogu dovesti do rizičnih situacija.

Ekstremno visoke temperature, slojevi prašine na motoru pomiješani s ostacima ulja mogući su uzročnici zapaljenja automobila, kažu u Autoklubu Maksimir, zaključujući da "čistoća ljeti sprečava nastanak većih šteta na vozilu".

U Hrvatskoj se dosad nisu provodila ispitivanja temperature u vozilima, a u drugim zemljama pokazalo se da temperature u zatvorenom parkiranom automobilu na suncu mogu doseći i do 90 stupnjeva.

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • mican:

  Je kad auti moraju biti crni, i izvana, i iznutra.

 • Avatar miyamoto
  miyamoto:

  Jednom prilikom sam se zatvorio u auto po najvećem suncu, te sam odlučio testirati izdržljivost ljudskog bića u tim nehumanim uvjetima. Došao sam do zapanjujućih rezultata

 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  Ženu ostavljam uvijek u autu