Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO JE POGIBELJNO

U četvrtak u 15 sati u Zagrebu u jednom autu izmjerili su suludo visoku temperaturu!

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
26.07.2019.
u 12:14

To je svojevrsno upozorenje svim vozačima da obrate pažnju što ostavljaju u parkiranom automobilu, posebice kad je riječ o lakozapaljivim ili eksplozivnim materijalima i uređajima.

Autoklub Maksimir izmjerio je nedavno u parkiranom automobilu temperaturu od čak 74 stupnjeva Celzijeva pa je pozvao vozače da pripaze što ostavljaju u limenim ljubimcima, ali i da čiste vozilo jer ekstremne temperature u kombinaciji s prašinom i ostacima ulja mogu dovesti do zapaljenja.

Visoka temperatura u automobilu nedavno je u Hrvatskoj odnijela prvu ljudsku žrtvu. Autoklub Maksimir stoga je prije tri dana počeo mjeriti temperature zraka u parkiranom automobilu u Zagrebu, smatrajući da to može biti dobar pokazatelj stalnih opasnosti.

Temperatura od 74 stupnjeva Celzijeva pogibeljna je za sve živo što se nađe u automobilu, a ta vrijednost zabilježena je u četvrtak u 15 sati u automobilu parkiranom na suncu, dok je u hladu temperatura bila nešto viša od 33 stupnja.

To je, kažu u Autoklubu Maksimir, svojevrsno upozorenje svim vozačima da obrate pozornost na to što ostavljaju u parkiranom automobilu, posebice kad je riječ o lakozapaljivim ili eksplozivnim materijalima i uređajima.

Prva iskustva mjerenja u Zagrebu pokazuju također da se temperatura u automobilu može promijeniti za četiri stupnja u roku osam minuta.

Autoklub Maksimir na svojoj internetskoj stranici objavljuje što se događa s ljudima i automobilima na putovanju ljeti, kad mnoge nesmotrenosti u vožnji mogu dovesti do rizičnih situacija.

Ekstremno visoke temperature, slojevi prašine na motoru pomiješani s ostacima ulja mogući su uzročnici zapaljenja automobila, kažu u Autoklubu Maksimir, zaključujući da "čistoća ljeti sprečava nastanak većih šteta na vozilu".

U Hrvatskoj se dosad nisu provodila ispitivanja temperature u vozilima, a u drugim zemljama pokazalo se da temperature u zatvorenom parkiranom automobilu na suncu mogu doseći i do 90 stupnjeva.

Komentara 10

MI
mican
14:49 26.07.2019.

Je kad auti moraju biti crni, i izvana, i iznutra.

Avatar miyamoto
miyamoto
13:27 26.07.2019.

Jednom prilikom sam se zatvorio u auto po najvećem suncu, te sam odlučio testirati izdržljivost ljudskog bića u tim nehumanim uvjetima. Došao sam do zapanjujućih rezultata

Avatar Tračalo
Tračalo
13:53 26.07.2019.

Ženu ostavljam uvijek u autu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije