Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOST RASTE

Otkriveno kako je došlo do strelovitog napretka sjevernokorejskih projektila

pyongyang
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
14.08.2017.
u 21:30

Napetost između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje porasla je zadnjih tjedana "do razine kakva nije viđena nakon Korejskog rata"

Streloviti napredak Pyongyanga u izradi projektila, razlog jake napetosti s Washingtonom, postignut je zahvaljujući motorima iz Ukrajine i Rusije, a najvjerojatnije su nabavljeni na crnom tržištu, piše u studiji Međunarodnog instituta za strateška istraživanja (IISS).

 

Napetost između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje porasla je zadnjih tjedana "do razine kakva nije viđena nakon Korejskog rata" (1950-53), ocjenjuju američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson i obrane Jim Mattis, nakon niza sjevernokorejskih balističkih pokusa i verbalnog rata koji je dolio ulje na vatru.

"Sa svakim pokusom stječu tehnološko znanje i možemo reći da napreduju brzinom koja je alarmantna", upozorio je u nedjelju ravnatelj CIA-e Mike Pompeo.

Kako pokazuje studija stručnjaka Michaela Ellemana koju je IISS, britanski institut, objavio u ponedjeljak, projektile korištene u zadnjim sjevernokorejskim pokusima pokretali su motori konstruirani na temelju RD-250 koji se nekad proizvodio u tvornici u bivšem Sovjetskom Savezu, u današnjoj Ukrajini.

pyongyang
1/10

Sjeverna Koreja je u zadnje dvije godine uspjela predstaviti novi tip projektila srednjeg dometa Hwasong-12 i njegovu stariju inačicu Hwasong-14, interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je zadnjih tjedana dvaput uspješno ispitan. Takav uspjeh je potaknuo bojazan da bi Kim Jong-un mogao gađati američki kontinent nuklearnim oružjem.

"Nijedna zemlja nije u tako kratkom vremenu uspjela prijeći s kapaciteta srednjeg dometa na ICBM", ističe Elleman u studiji. Po njegovu mišljenju, razlog tomu je što je "Sjeverna Koreja nabavila kvalitetan motor na tekuće gorivo od izvora u inozemstvu".

U opširnom izlaganju, ovaj stručnjak za rakete dolazi metodom isključivanja do zaključka da se motor kojim se koristi Pyongyang, mogao preinačiti samo u pogonima ruske tvrtke Energomaš ili ukrajinske KB Južnoe. Nedvojbeno je, ocjenjuje, da sjevernokorejski inženjeri nemaju znanje potrebno za preinaku motora RD-250 kakav je korišten na njihovim lanserima.

Ukrajina i KB Južnoe u ponedjeljak su odlučno demantirali ove informacije. "Južmaš nikada nije imao i nema nikakve veze sa sjevernokorejskim raketnim programom, bilo svemirskim, bilo vojnim", reagirala je tvrtka.

pyongyang
1/10

"Ukrajina nije isporučila Sjevernoj Koreji raketni motor ni drugu balističku tehnologiju", dodao je Aleksandar Turčinov, tajnik ukrajinskog Državnog vijeća za sigurnost i obranu, koje je u izravnoj nadležnosti ukrajinskog predsjednika, osudivši "kampanju" ruskih specijalnih služba koje tako žele "prikriti svoje sudjelovanje u sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim programima".

Komentara 68

SE
serđo12
22:30 14.08.2017.

Znači svi imaju ruske rakete??!

Avatar Proleter
Proleter
22:21 14.08.2017.

Neka kažu Ameri od koga oni kupuju raketne motore. Pljuc!

ST
stomugromova
22:23 14.08.2017.

Ruse treba sankcionirati zbog prodaje raketnih motora Amerima i Korejcima.a znamo da su jedni i drugi neuračunljivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije