Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
U ćelijama je ove godine nađeno 50 mobitela Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U ćelijama je ove godine nađeno 50 mobitela

Mobiteli se u zatvore krijumčare skriveni u hrani ili potrepštinama, a znali su biti i ubačeni preko zida
24. studenoga 2021. u 20:35 0 komentara 384 prikaza

Željko Raić, optužen da je bio na čelu zločinačke organizacije koja se u Splitu bavila dilanjem droge, naručenim likvidacijama, iznudama... sjedi u zatvorskoj ćeliji zatvora na Bilicama te čita “Ana Karenjinu”.

Inventar je tipično zatvorski, drveni stol i klupica, u pozadini se vide kreveti i metalni ormar, ali i televizija. Fotografija je očito insajderska, snimljena je mobitelom, te je kao takva “izašla” iz zatvora i završila na stranicama Slobodne Dalmacije.

Dobro skriveni

Ta fotografija aktualizirala je pitanje koje se postavlja otkako je zatvora i kriminalaca: kako je moguće da u tako strogo kontrolirani prostor uđu mobiteli? A ima ih, prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave u raznim kaznenim tijelima ove godine nađeno ih je 50. Svi su oni bili više ili manje dobro skriveni unutar zatvorskih ćelija prije nego što su oduzeti.

Procedura u takvim situacijama uvijek je ista. Utvrđuje se tko je naručio mobitel u zatvor, te kako je i preko koga unesen. Ako je posrednik u tom “poslu” bio netko od djelatnika penalne ustanove, taj gotovo sigurno može očekivati da ga čeka i kaznena prijava te boravak s druge strane rešetaka i vjerojatni gubitak posla.

Stegovni postupak u pravilu se u takvim situacijama vodi i protiv zatvorenika kod kojeg je mobitel pronađen, a izrečena stegovna mjera onda ulazi u njegov zatvorenički dosje te može igrati ulogu u ocjenjivanju zatvorenikova ponašanja u zatvoru. Točnije, zbog stegovnih mjera mogu mu biti uskraćene neke pogodnosti poput izlaska na slobodne vikende.

Mobiteli koji su oduzeti u pravilu se predaju djelatnicima MUP-a te na koncu završe u MUP-ovu Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja. Tamo se vještače, a ako policija nađe nešto što im je zanimljivo, nije isključeno ni to da se “vlasnik” mobitela nađe u dodatnim zakonskim problemima. Inače, tijekom njegova gotovo dvoipolgodišnjeg boravaka na Bilicama, kod spomenutog je Rajića mobitel bio nađen i u veljači 2020.

Bila je riječ o kriptiranom iPhoneu, koji se na crnom tržištu može kupiti za oko 1300 eura, a za tu cijenu dobije se punjač i tri mjeseca komunikacije pod kriptozaštitom. Produljenje takve komunikacije kasnije se plaća nekoliko stotina eura, dok se unos nekog manje vrijednog mobitela od iPhonea u zatvor plaća oko 500 eura.

Prijavljen djelatnik zatvora

Zatvorenici moraju biti poprilično inventivni da bi mobitele prvo unijeli, a zatim i sakrili. Što se tiče ovog prvog, znalo je tu biti svega. Mobiteli su u zatvore krijumčareni sakriveni u paketima s hranom ili potrepštinama, a bilo je i “A je to” situacija, kada su doslovno preko zaštitne ograde ubacivani u unutarnji krug kojim šetaju zatvorenici.

Prije nekoliko mjeseci pak kazneno je prijavljen djelatnik šibenskog zatvora jer ga se sumnjiči da je dulje vrijeme pojedinim zatvorenicima unosio mobitele i drogu. Sumnjičilo ga se da je to napravio najmanje devet puta, a za svoje “usluge” dobio je, kako se sumnja, oko 13.000 kuna.

Svaki put kada se u zatvorima nađe mobitel, zatvorenik kod kojeg je nađen završi pod pojačanim nadzorom, no ako je suditi prema podacima o brojci mobitela nađenih ove godine, takve se situacije, svim kontrolama usprkos, teško mogu spriječiti.

>> VIDEO Liječnik iz KBC-a Split: Tko ne vjeruje, može doći u bolnicu, cijelo prizemlje i drugi kat pretvoreni su u intenzivnu

 

ovo nisu očekivali
Policajci uhitili čovjeka na stanici, a on im poslao pismo iz zatvora. Evo što je u njemu pisalo
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.