Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Čakovcu ukradena dva spomenika vrijedna 150.000 kuna

- Upozoravamo godinama na to da bi originale trebalo skloniti u muzej, a na javnim površinama postaviti kopije - kaže ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan
10. svibnja 2010. u 16:55 2 komentara 120 prikaza
'10.05.2010. Cakovec - Lopovi su ukrali dva spomenika ispred Graditeljske skole u Cakovcu Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'

Brončane skulpture poznatih hrvatskih kipara Luja Bezeredija i Tomislave Ostoje ukradene su u noćnim satima u Športskoj ulici u Čakovcu. Ispred ulaza u sportsku dvoranu Graditeljske škole ostala su samo postolja na kojima su stajala umjetnička djela "Dječak" i "Putokazi", procijenjena na ukupno 150.000 kuna. 

– Nepoznati počinitelj ih je nasilno skinuo s postolja. Protiv njega slijedi podnošenje kaznene prijave – kazao je jučer glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić. Iako je u svijetu praksa da se na javnim prostorima izlažu kopije, a originali se čuvaju u kontroliranim uvjetima i pod ključem, u Hrvatskoj se to rijetko događa. Ni Čakovec nije iznimka.

– Upozoravamo godinama na to da bi originale trebalo skloniti u muzej i na otvorenom prostoru izložiti kopije, kako je to uobičajeno u svijetu, no problem je nedostatak novca za izradu replika – kaže ravnatelj Muzeja Međimurja mr. Vladimir Kalšan. U Prelogu se, na primjer, već mjesecima izrađuje replika Bezeredijeva (1898.-1979.) spomenika borcima NOB-a, koja će u parku zamijeniti zubom vremena i atmosferskim prilikama načeti original. Jedan je to od rijetkih primjera zaštite vrijednog umjetničkog djela, a u Prelogu se poklopio s planom uređenja parka ispred Doma kulture. "Putokazi" su Bezeredijev rad iz 1964. godine. Je li nestanak skulptura smišljena krađa ili vandalistični čin, trebala bi pokazati istraga. Ravnatelj Graditeljske škole Zoran Pazman ogorčen je zbog nestanka vrijednih skulptura koje su oplemenjivale prostor oko Graditeljske škole i sportske dvorane. Kipovi su osigurani.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • ck_anonimus:

    hehe .. međimurje .. brončane skulpture .. :))

  • japa:

    ck_anonimus: Ne misliš valjda na naše \"črne\" susede?!?