Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOTOGRAFIJE

‘U bunkeru smo pronašli kauč po kojem su krvarili Hitler i Eva'

van
06.05.2010.
u 19:42

“Ove fotografije snimljene su u mraku, uz svjetlost svijeće jer svjetla ima samo u dvije prostorije, a u trenutku kada smo došli, nije ga uopće bilo”, stoji u bilješkama fotografa Williama Vandiverta, tadašnjeg fotografa magazina Life.

“Ove fotografije snimljene su u mraku, uz svjetlost svijeće jer svjetla ima samo u dvije prostorije, a u trenutku kada smo došli, nije ga uopće bilo. Naša mala četveročlana grupa gura se s gomilom koja je nahrupila nekih 40 minuta nakon što smo mi stigli”, piše u bilješkama fotografa Williama Vandiverta, tadašnjeg fotografa magazina Life, koji je do Hitlerova bunkera stigao neposredno nakon samoubojstva velikog vođe Adolfa Hitlera i njegove žene Eve Braun u Berlinu 30. travnja 1945. godine.

Pohlepa ruskih vojnika Life com. objavio je 16 do sada neobjavljenih fotografija Hitlerova bunkera koje je snimio tada tridesetrogodišnji Vandivert. On je u Berlin stigao odmah nakon završetka bitaka za grad 1945. te vjerno dočarao atmosferu u spaljenom i opljačkanom gradu. Prva slika slijeva svjedoči o pohlepi nacista. U razrušenom bunkeru, među zaostalim predmetima, fotograf je snimio ostavljenu vrijednu sliku iz 16. stoljeća koja je ukradena iz muzeja u Milanu. Na slici u sredini prikazan je napor ruskih vojnika i neidentificiranog civila da pomaknu srušenog brončanog Naci orla koji je stajao na ulazu kancelarije Reicha u Berlinu. “Pokušavaju ga nagurati u kamion i odvesti kao trofej”, zapisao je Vandivert pod fotografiju.

Ratni reporteri upustili su se i u opsežno istraživanje kauča na koji su pala beživotna tijela Hitlera i Eve Braun. “Primijetili smo mrlje na naslonu za ruke gdje je Eva krvarila. Ona je sjedila uz rub kauča... Hitler je sjedio u sredini i pao prema naprijed, nije krvario po kauču”, zapisao je Vandivert.

Ispila je cijanid

U uredničkoj opaski stoji ipak da je krv vjerojatno bila Hitlerova jer su povjesničari nedvojbeno utvrdili da je najprije Eva umrla ispivši cijanid, a potom se Hitler ustrijelio.

William Vandivert za Life je snimao od kraja tridesetih godina prošlog stoljeća do 1948. godine. Jedan je od osnivača fotoagencije Magnum. Umro je 1992. godine.

Ključne riječi

Komentara 5

MR
M@rsij@nac
03:01 07.05.2010.

Nedavno je izaslo drugo izdanje knjige Hitlerovog DVOJNIKA Max Bauer-a \"The Strange Death of Adolph Hitler\". Prvo izdanje izaslo je jos 1939. U svojoj knjizi Bauer tvrdi kako je Hitler bio otrovan hranom i umro je kratko prije konferencije uje u Munchen-u u ozujku 1938.Bauer nadalje tvrdi kako je otrov donjeo zidovski kemist iz Perua. Je li moguce da je tijelo nadjeno od sovjeta bili tjelo dvojnika #2? Treba li vas potsjetiti ?U jutro rujna 25 1963 na berlinskom vojnom groblju Kreuzberg otkopali si Nijemci grob Heinrich Müller-a gazdu Adolf Eichmann-a ( Zidova) i Gestapo führera .Tada ,zapadno njemacki centar za sudjenje nacistima ima informacije da je Mueller ziv i da radi za CIA u USA. U grobu su pronasli ostatke troje razlicitih leseva.” Njegova “ osmrtnica broj 11 -706/45 bila je izdana od berlinskog biroa.. 1973 Nijemci izdaju potjernicu i tajno od USA traze izrucenje Muellera. Ali Mueller radi za cionistu predsjednika Trumana i CIA i uziva kao bubreg u loju ( kao sto visoko rangirani cionisti nisu nastradali od ruke nacista tako je i mnogo nacista sa punim znanjem zapada proslo nekaznjeno .Pogl. “Project Paperclip”).Jos i dan danas se dio CIA zapisa o Muelleru drzi u tajnosti i to zbog USA NACIONALNE sigurnosti......Mueller je 1945 prebjegao u Svicarsku i prenjeo(!!) veliko bogatsvo i umjetnicke slike. Za CIA ,Trumana i Gahlen organizaciju vrbovao ga je drugi nacist Willi Krichbaum zajedno sa Lt .Colonel James Critchfield iz CIA. Kad je Mueller pristigao u Washington on zapisuje u svoj dnevnik kako je podosta NEPODOBNIH baceno sa visokih katova ne plocnik. On nadodaje da je mnogo sigurnije za pjesake da se zrtvi INDUCIRA srcani udar ( Jesu li Susku i Tudjmanu inducirali rak?)...Cesto je stvarnost mnogo cudnija nego bilo kakve TEORIJE ZAVJERE..... Google search- Heinrich Mueller ( the CIA file) Ovako sam prije par godina napisao( ha,ha,ha....tada su me bezveznjakovici napali zbog jos jedne \"teorije\" zavjere.......Hitlerov tajni agent Angel Alcázar De Velasco (spanjolski Zidov !!!!!!!!!!!!!) tvrdi kako je Hitler imao dvojnika cije su tijelo “Rusi” pronasli De Valesco je bio jedan od Hitlerovih najprisnijih suradnika(!!!???); pred kraj rata i bio je sa njim u bunkeru u travnju.On jasno tvrdi da Hitler nije pocinio samoubojstvo. De Valesco zajedno sa drugim nacistima uzima U-boat, U-313 ,svibnja 7, 1946 iz Villa Garcia, ribarskog naselja na sjeverozapadu Spanjolske i odlazi u Argentinu ( “povijest” kaze kako se U-313 predao u Norveskoj svibnja/8 1945). Danas je poznato da je Bormann bio \"rusko\"-engleski spijun i da ga je poslije rata spasio engleski super-spijun Christofer Craighton na kojem je Ian Fleming bazirao James Bonda. Martin Borman je neko vrijeme zivio u Engleskoj da bi kasnije otisao u Paragvaj. Za vrijeme sudjenja njemu u \"otsustvu\" Borman je sjedio u pocasnoj lozi u Nurembergu i zacjelo se cerekao.......Stvarnost je cesto cudnija od SF.

RE
rezonancija
23:31 07.05.2010.

nije imao jedno od mosnji a ne pimpek...

Avatar ludi kekec
ludi kekec
22:54 06.05.2010.

nevjerojatno besmislen članak !!!! što je tu poanta??? pišete o nečem što se zna već 60 godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije