Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

Norveška uvela obveznu 10-dnevnu karantenu za putnike iz nekoliko europskih zemalja

Koronavirus
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.08.2020.
u 19:13

Australski drugi najveće grad Melbourne ušao je u četvrtak u prvi dan šestotjedne karantene te je većina trgovina i ureda zatvorena, potaknuvši strahove oko mogućih nestašica hrane, dok se vlasti bore s drugim valom pandemije koronavirusa

Od početka pandemije koronavirusa u svijetu je zabilježeno skoro 19 milijuna slučajeva zaraze. Od početka pandemije preminulo je ukupno 709.266 ljudi.

Tijek događaja: 

19:09 -  Norveška je u četvrtak objavila da je vratila Francusku u crvenu zonu zbog ponovnog razbuktavanja slučajeva koronavirusa, čime desetodnevna karantena postaje obvezna za sve putnike iz Francuske u tu skandinavsku zemlju.

Nova odluka odnosi se i na Švicarsku, Monaco i Češku kao i na dvije švedske regije jer je broj novih slučajeva covida-19 u posljednja dva tjedna premašio 20 na 100.000 stanovnika, precizira ministarstvo vanjskih poslova.

14:56 - Prema najnovijim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 299 osoba, a preminulo je njih 7, javlja RTS.

14:12 - U Bosni i Hercgeovini su u posljednja 24 sata potvrđena 262 nova slučaja koronavirusa, a analiziran je najmanje 1.101 uzorak. U Federaciji BiH je bilo 128 novozaraženih, u RS-u 118, a u Brčko distriktu 16 novih slučajeva virusa. Pet osoba je preminulo, javlja Klix.ba.

11:25 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 771  testiranja potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedan je oboljeli među zaraženima umro, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

Broj novozaraženih manji je nego prethodni dan, kad je sa  974  testova bilo  potvrđeno  18 novih infekcija.

Nove zaraze u zadnja 24 sata potvrđene su u deset općina, najviše u Ljubljani (5 slučajeva) i  Domžalama (2).

Ukupni broj  potvrđenih zaraza od početka epidemije time se povećao na 2223, aktivno je   još 190 slučajeva, a do sada su među zaraženima umrlo 125 pacijenata, prema podacima ministarstva zdravstva.

Trenutno su  zbog Covida-19 hospitalizirane 24 osobe, od čega tri na intenzivnoj njezi.

10:07 - Brazil ulazi u šesti mjesec pandemije koronavirusa koji i dalje hara zemljom gdje će broj umrlih uskoro dosegnuti 100.000, što je tragedija koja se po mišljenju stručnjaka mogla očekivati zbog izostanka jasno utvrđene zdravstvene politike na državnoj razini.

"Ovo je prava tragedija, među najgorima koje su dosad pogodile Brazil", rekao je za agenciju France Presse sociolog Celso Rocha de Barros dok ta zemlja s 212 milijuna stanovnika u posljednjih više od mjesec dana bilježi u prosjeku 1000 umrlih na dan. 

Zemlja bi u listopadu mogla imati 200.000 mrtvih bude li se COVID-19 širio ovakvim ritmom, upozorava Domingos Alves, statističar specijaliziran za pandemije. U razgovoru za AFP on je uputio oštru kritiku vlastima koje su "žrtvovale stanovništvo". Velik broj umrlih pripisao je činjenici da Brazilija "niječe" pandemiju, da su izostale stroge mjere protiv širenja virusa i da su prerano ublažene epidemiološke mjere.

10:05 - Australski drugi najveće grad Melbourne ušao je u četvrtak u prvi dan šestotjedne karantene te je većina trgovina i ureda zatvorena, potaknuvši strahove oko mogućih nestašica hrane, dok se vlasti bore s drugim valom pandemije koronavirusa.

Trgovine su zatvorene i ulice puste u ovom petmilijunskom gradu, prijestolnici australske savezne države Viktorije, koja je u zadnja 24 sata zabilježila  471 slučaj zaraze koronavirusom i osam smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.
Australija sada ukupno bilježi oko 20.000 slučajeva i 255 umrlih, što je još uvijek daleko manje nego u mnogim drugim razvijenim zemljama.

No rast zaraze u državi Viktoriji prijeti da će se preliti i na ostatak zemlje. Novi Južni Wales zabilježio je u srijedu 12 novih slučajeva Covida19 te ih je ukupno 483. "Već smo jednom izravnali tu krivulju, ponovo ćemo je izravnati", rekao je novinarima ministar zdravlja Greg Hunt. Premijer Viktorije Daniel Andrews pozvao je stanovnike Melbournea, koji već tjednima žive uz nešto blaže mjere karantene, da ostanu mirni unatoč porasloj potražnji za potrepštinama u supermarketima.

"Nema potrebe da ljudi gomilaju zalihe hrane za više mjeseci", kazao je Andrews novinartima u Melbourneu.
 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:30 07.08.2020.

Ljudima je već preko glave tih svih laži da više nitko i ne komentira!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije