Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oskvrnuće

U Boviću vjeruju da će ukradenu brončanu ploču netko pretaliti

\'bovic...101110...snimio...jurisivl...na...slici...adam...mraovic...pokazuje...ostecen...spomenik.\'
Vladiimir Jurišić/VLM
10.11.2010.
u 15:35

Nema kuće, a da nečije ime iz nje nije upisano na spomeniku, kaže Adam Mraović iz Udruge antifašista

Na spomeniku žrtvama fašističkog terora u Boviću pokraj Gvozda nepoznati počinitelji preksinoć su ukrali brončanu ploču s reljefom. – Kada sam jučer ujutro došla na posao, prva mušterija me je upitala zašto su vrata na ulazu ograđenog prostora spomenika širom otvorena. Kada sam otišla tamo, imala sam što i vidjeti, a još i sada ne mogu vjerovati da se tako nešto može dogoditi. Na samom spomeniku nedostajala je povelika brončana ploča – kaže Sanja Rodić, zaposlena u trgovini koja je u neposrednoj blizini spomenika.

Vijest o devastiranju spomenika brzo se pročula i oko njega su se vrlo brzo skupili zaprepašteni mještani. Većina njih smatra da incident nema nikakve veze s nacionalnim ili političkim odnosima, već da je najvjerojatnije riječ o drskoj krađi bronce koju će netko pretaliti i prodati.

– Brončana ploča precizno je skinuta i odnesena, i ova krađa sve nas u Boviću dirnula je u srce. Ovdje nema kuće a da nečije ime iz nje nije upisano na spomeniku, svi odreda bili su antifašisti. U Boviću i nekoliko okolnih sela više od 900 ljudi poginulo je u Drugom svjetskom ratu, boreći se na strani partizana. Ovo nije prva pljačka spomenika. Naime, u ograđenom prostoru oko toga spomenika bilo je postavljeno i šest brončanih bista istaknutih mještana koji su stradali u ratu, a nestale su godinu dana iza Oluje. Kada smo o tome obavijestili Tužilaštvo, rečeno nam je da neće biti nikakve istrage jer je stvar zastarjela. Nadam se da smo ovaj put reagirali na vrijeme i da će počinitelji biti pronađeni – vjeruje Adam Mraović.

Ključne riječi

Komentara 1

GU
Gustavo
20:49 10.11.2010.

Škeljćime jel si me to ti pretekao pa tališ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije