Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKOVCI

U Bosutu ribama nedostaje kisika zbog debelih naslaga mulja

riba
Arhiva VL
11.01.2010.
u 15:43

Nakon što je u petak u Bosutu primijećen "zijev" riba koje su se borile za zrak zbog nedostatka kisika, otkriven je uzrok manjka kisika.

Situacija se na Bosutu jučer smirila i ribe više nisu na površini u "zijevu".One su se, naime, borile za zrak jer u vodi ozbiljno nedostaje kisika.

U petak je dopodne na Bosutu u Vinkovcima, duž nekoliko kilometara te rijeke, zamijećen "zijev", pojava kad ribe doslovno dišu na škrge izvan vode. Isprva se mislilo da je u Bosut iscurilo nešto što je iz vode oduzelo kisik i uzrokovalo "zijev".

- Analiza uzoraka vode uzetih s pet mjesta na cijelom toku od izletišta Sopota do nove brane pokazala je da voda nije zatrovana već je nedostatak kisika nastao zbog velikih i debelih naslaga mulja na dnu rijeke. Mulj se razmutio nakon što je otvorena
ustava na novoj brani. Ribe su se nagutale mulja i jedan ih je dio uginuo, ali nije nastao pomor kao prije nekoliko godina kada je uginulo nekoliko tona ribe otrovane kemikalijama i herbicidima koji su se slijevali u Bosut s okolnih njiva - kaže Nikola Marinković, voditelj ribočuvarske službe Vukovarsko-srijemske županije.

Županijski vodopravni inspektor Branimir Đanko misli da je jedino rješenje sprečavanje "zijeva" čišćenjem bosutskog dna od mulja na potezu od Sopota do nove brane, a posebice na dijelu toka u samom gradu gdje su nekad bile klaonica i tvornica za preradu kože koje su desetljećima u Bosut ispuštale klaonički i industrijski otpad.

- Sve se to godinama taložilo i truljenjem stvorilo sloj mulja debeo i dva metra koji ribama oduzima kisik. Ribe izlaze na površinu uzimati kisik iz zraka jer ga u vodi nema - kaže Đanko i dodaje da je prije dvije godine kilometar Bosuta očišćen od mulja. Očišćen je potez od novog kolektora do mosta u Boškovićevoj ulici.

No, u Hrvatskim vodama koje obavljaju ove poslove kažu da je to vrlo skup projekt i od
svog novca za redovito održavanje mogu sanirati manja kritična mjesta, ali za kompletno čišćenje Bosuta uzvodno i nizvodno od Vinkovaca potrebno je mnogo novca koji se može dobiti iz europskih fondova.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
16:00 11.01.2010.

Ljudska intervencija u prirodi sa akontacijom .. \"briga moja pređi na drugog\" ....

OB
-obrisani-
17:52 16.06.2010.

kisik dolaz sa dna rijeke u vodu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije