Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maltretiranje pacijenata

U bolnici traže i isprintane e-uputnice?!

11.11.2008., Zagreb - Ilustracija na temu guzvi u bolnicama i dugog cekanja na pretrage. Klinicka bolnica Dubrava. Photo: Davor Puklavec/24sata
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
07.09.2016.
u 09:25

HZZO: Neke bolnice još uvijek nemaju potpunu mogućnost prihvata e-uputnice, pa je i dalje u optjecaju, na žalost, moraju biti papirnate uputnice

Uvode e-karton, a ni e-uputnice još ne funkcioniraju, komentar je pacijentice koja je imala neugodno iskustvo s bolničkom administracijom u KB-u Dubrava.

Među najnaprednijima?!

– Došla sam uz elektroničku uputnicu, ali tamo su tražili da im naknadno tu uputnicu i fizički donesem jer je ne mogu isprintati u formatu A5, već samo u formatu A4. Ma dajte molim vas, čemu printanje?! Izgubila sam vremena odlazeći k svojoj doktorici po uputnicu i nanovo u Dubravu dostaviti je – ljuti se 44-godišnja Zagrepčanka.

U informatizaciju bolnica uloženo je 3,6 milijuna kuna. U ljeto prošle godine najavljivalo se da će “do kraja godine komuniciranje putem papirnih dokumenata između primarnog zdravstva i bolnica biti prošlost”, a HZZO se i prije 15-ak dana pohvalio kako je “sustav s uslugama poput e-recepta, e-uputnice i e-naručivanja već svrstao Hrvatsku među najnaprednije europske države u području e-zdravstva”. 

Rekli su mi da donesem uputnicu jer jer oni mogu isprintati samo u formatu A4?!

pacijentica

Međutim, i pacijenti i liječnici znaju da s uputnicama nije tako. – Za naplatu je bitan elektronički broj na uputnici pa ne vidim zašto bi se uputnica morala printati ako je vide.

E-uputnica je davno trebala biti primijenjena, ali nije. Da se moji pacijenti ne bi vraćali i gubili vrijeme i živce, odmah im dam i papirnate uputnice – kaže obiteljska liječnica dr. Ines Balint.

Dr. Dijana Mrsić Novački jedino papirnate uputnice i ispisuje. – Donedavno neke bolnice nisu ni imale kompjutore. A ako jesu, većina nije mogla do e-uputnice. Tek je prije nekoliko mjeseci HZZO dopustio da se ispisuju samo e-uputnice – navodi dr. Mrsić Novač ki.

Jedinstveni kalendar

Dok u sustavu još uvijek postoje zdravstvene ustanove koje nemaju potpunu mogućnost prihvata e-uputnice, i dalje u opticaju nažalost moraju biti papirnate uputnice, poručuju iz HZZO-a.

Trenutačno se, kažu, izrađuje jedinstveni kalendar naručivanja koji će omogućiti potpuni nadzor i upravljanje sustavom pa će se izbjeći situacije u kojima će pacijenti biti prisiljeni donositi papirnatu uputnicu, tvrde u HZZO-u. Iz Dubrave pak kažu da je papirnata uputnica neophodna zbog naplate usluge.

Istodobno se pozivaju na naputak HZZO-a o paralelnom radu u kojem se podaci s papirnate uputnice ispisuju “na običnom uredskom papiru samo radi kontrole”. Po završetku te paralelne faze, kažu, e-uputnica bit će jedina mjerodavna.

>> Europski mladi liječnici podržali HLK u zahtjevima za za ukidanjem tzv. 'robovlasničkih ugovora'

Ključne riječi

Komentara 15

TA
tanjaraf
09:46 07.09.2016.

Čemu se čudimo? Kada je zadnji puta išta osmišljeno i provedeno cjelovito?

TM
tony_montana
09:44 07.09.2016.

hahaha, ljudi zamislite 2016 godina, malo dijete ima mobitel dovoljno močan da procesuira sve te "dokumente". Ludi samo što ne putuju na Mars. Ali ne kod nas je to uhljebenička birokracija, a može se, sve dok god se da sisati državna sisa. za sada su s rukom u đepu građana, a kada zdravstvo nebude javno, onda će građani sami u đep po lovu za zdravstvo. uglavnom kako god, najvali smo.

KR
kreont
09:43 07.09.2016.

možda bi netko trebao odgovarati, valda onaj koji je hapio lovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije