Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Karamarko u Bleiburgu: Nema prave socijaldemokracije bez odricanja zločina Josipa Broza Tita

bleiburg
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/18
16.05.2015.
u 17:00

Euharistijsko slavlje vodio je kardinal Josip Bozanić, a za islamske žrtve pomolio se i muftija zagrebački Aziz Hasanovi

Hrvatska konačno treba istražiti sve zločine, otkriti sve žrtve i odati im pijetet kako bi konačno mogla zatvoriti to razdoblje, glavna je poruka poslana na jučerašnjoj 70. obljetnici Bleiburške tragedije. Prema procjenama organizatora, u Bleiburgu se danas okupilo više od 30.000, a prema austrijskim procjenama više od 50 tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Hrvati iz iseljeništva koji su došli na komemoraciju za žrtve Bleiburga i Križnog puta. Cijeli događaj prošao je bez incidenata, a pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović umjesto koje je jučer u Bleiburg došla izaslanica Bruna Esih. Među brojnim hodočasnicima bio je i cijeli vrh HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, savjetnik predsjednice RH Vladimir Šeks, vrh HDSSB-a na čelu s počasnim predsjednikom Branimirom Glavašem i predsjednikom stranke Draganom Vulinom, Dražen Budiša, a pred sam početak euharistijskog slavlja došli su i branitelji koji više od 200 dana prosvjeduju u Savskoj 66 te zaradili veliki pljesak okupljenih. U Bleiburg su tako došli i Đuro Glogoški, Željka Markić...

Euharistijsko slavlje vodio je kardinal Josip Bozanić, a za islamske žrtve pomolio se i muftija zagrebački Aziz Hasanović.

U svojoj propovijedi kardinal Bozanić ustvrdio je da se u našoj Domovini, posebno zadnjih godina, ponovno "žele oživjeti sukobi i stare ideološke podjele za koje se vjerovalo da su dijelom prevladane".

- Raspiruje se mržnja, nameće se netrpeljivost i isključivost. Naime, nekima kao da je stalo produbljivati neistine ne bi li se produžio sukob i nasilje iz vremena totalitarizma. Nasuprot domoljubnom antifašističkom otporu iz Drugoga svjetskog rata danas se pojavljuje neka nova ideologija antifašizma s diskursom iz pedesetih godina prošloga stoljeća koju ne nalazimo u suvremenosti drugih europskih zemalja. Izmišljanje neke fašizacije Hrvatske hrani tu ideologiju i daje joj priliku da se njezini promicatelji predstavljaju borcima protiv tih navodnih pojava, skrivajući pravu narav svoga djelovanja i ne dopuštajući da hrvatsko društvo raste u slobodi, zajedništvu i suživotu, u čežnji za napretkom, pravednošću i mirom, u otklonjenosti od svakoga totalitarizma – propovijedao je Bozanić te zaključio da povijest treba pustiti povjesničarima te da je potrebno odmaknuti se od svih ideologija.

Izaslanica predsjednice Bruna Esih prigovorila je vladajućima jer su 2012. godine odlučili da Hrvatski sabor više ne bude pokrovitelj ove komemoracije.

- Nije povijesno istražen broj žrtava, ne znaju se još ni sva stratišta.Svaka žrtva je žrtva bez obzira gdje je ubijena. Sve te činjenice moramo istražiti kako bismo zatvorili to razdoblje – naglasio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Sličan stav ima i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je novinarima rekao da iako već 25 godina živimo u slobodnoj državi još uvijek nismo odali pijetet žrtvama na pravi način.

- Vrijeme je da se napokon imenuju svi odgovorni za ove grozne žrtve. Mi slušamo, rekao bih i licemjerna priznanja da se dogodio nekakav zločin u miru, ali nikako da imenuju tko je kriv. Hrvatska socijal-demokracija nikada neće biti prava socijal-demokracija dok se ne odrekne zločina Josipa Broza Tita, tek kad to naprave, rodit će se hrvatska ljevica – zaključio je Karamarko.

>>Ratne sjekire mogu zakopati samo istinom

>>Predsjednica Grabar-Kitarović u tajnosti posjetila Bleiburg

Komentara 582

Avatar ČEPlN
ČEPlN
12:11 16.05.2015.

na ovome polju gdje počinje hrvatski holokaust imate sve što hrvate čini hrvatima,, prvo je bila naša himna, drugo je veličina preko 25 000 osoba, treće ali to je prvo sveta misa , a četvrto je sudjelovanje braće muslimana jerr su i oni platili glavom ljubav prema hrvatskoj ...........a sad se sjetite partizanskog derneka od prije par dana kojeg se nebi postidio ni staljin, tamo su čak i branku lustigu svizdali toliko o jugoslavenskoj omladini

MI
mirtebi
12:24 16.05.2015.

Nije se dogodila tragedija nego komunisticki zlocin monstruoznih razmjera nad ratnim zarobljenicima i njihovim obiteljima

Avatar d-ano
d-ano
13:05 16.05.2015.

Dali su predstavnici Engleske vlade prisutni ,bio bi red,jer su oni ti koji su taj pokolj omogucili..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije