Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Bijeloj kući je ludnica – caruju laži, kaos, intrige, prijevare i ispadi gnjeva

Ima li Trump razloga za slavlje nakon izvješća posebnog istražitelja Muellera
22. travnja 2019. u 07:09 92 komentara 12666 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Američki predsjednik Donald Trump slavi nakon izvješća posebnog istražitelja Roberta Muellera. Poručio je kako se to što se njemu dogodilo, ne bi trebalo dogoditi nijednom američkom predsjedniku. Tako je sebe nastojao prikazati kao nevinu žrtvu koja ništa nije kriva, a neki zločesti i zlonamjerni ljudi urotili su se da dokažu kako je on kriminalac i zavjerenik protiv vlastite države.

Trump Putin Muellerovo izvješće Kremlj likuje zbog raspleta u Americi: Nema dokaza

Mnogi spočitavaju Muelleru što nije išao još dublje i šire i što nije došao do konkretnog materijala koji bi dokazao sve Trumpove grijehe, što bi ga sigurno posjelo na optuženičku klupu kako zbog ometanja pravde i istrage tako zbog kontakata s Rusijom za svoje predizborne kampanje.

“Samo mu štiti stražnjicu”

Rick Wilson, jedan od vodećih republikanskih stratega, koji je vrlo glasan kritičar predsjednika Trumpa, kazao je da je Muellerovo izvješće samo vršak sante leda u pogledu svih mogućih kršenja prava i zakona koje je Trump počinio. Bio je izrazito kritičan i prema ministru pravosuđa Williamu Barru za kojega je kazao da gotovo uopće ne radi svoj posao, već se većinu vremena brine o tome da „štiti stražnjicu predsjednika Trumpa“.

Donald Trump Predsjednička kampanja Trumpova reakcija na Muellerovo imenovanje: Ovo je kraj mog predsjedničkog mandata

I on, ali i mnogi drugi kažu da se Muellerova izvješća trebaju prihvatiti vrhunski stručnjaci za pravo i secirati svaku rečenicu, kako bi doista bili sigurni u sve što je izvjestitelj doista napisao. Tako ima već određen broj političara, analitičara i pravnika koji Trumpa upozoravaju da je ovo tek prva bitka u dugom ratu u kojem bi on na kraju ipak mogao pasti kao žrtva. Ovim dokumentom svakako će se baviti i tužitelji koji su zaduženi za nekoliko sudskih procesa koji se vode protiv Trumpa.

Sveobuhvatna slika

Oni koji su izvješće pročitali od korica do korica (450 stranica) ističu da je ono donijelo i jedan sasvim neočekivan aspekt koji bi mogao biti itekako važan tijekom predsjedničke kampanje za izbore 2020.

William Barr Muellerova istraga 'Rusi su pokušali utjecati na izbore 2016., ali nisu imali pomoć Amerikanaca'

Naime, Muellerovo izvješće zapravo daje vrlo detaljnu i sveobuhvatnu sliku svega onoga što se događa u Bijeloj kući, a što se baš nikako ne bi smjelo događati u zgradi iz koje se upravlja svjetskom supersilom. Mueller Bijelu kuću opisuje kao mjesto na kojem caruju laži, kaos, intrige, prijevare i ispadi gnjeva, gdje predsjednikovi suradnici i osoblje uopće na uzimaju za ozbiljno ono što im Trump govori ili naređuje, djelujući po svome i totalno ignorirajući predsjednika. Iako je takvih tvrdnji bilo i do sada u nekoliko knjiga napisanih o Trumpovoj Bijeloj kući, ovoga puta on to ne može proglasiti lažnim vijestima jer se Muellerove tvrdnje temelje na stotinama sati razgovora sa svjedocima koji sigurno nisu lagali zato što su bili pod zakletvom i prijeti im kazneni progon ako se pokaže da lažu.

Sve u svemu, Trump nema povoda za veliko slavlje jer je izvješće polazišna točka, materijal uz pomoć kojega bi spretni stručnjaci itekako mogli Trumpa dovesti na optuženičku klupu. 

VIDEO Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • zmik:

    VL ne bi trebao pisati o ozbiljnim temama poput ove, njihov krajnji domet je Karleuša.

  • zmik:

    Trump će sigurno biti ponovno izabran. Naravno da naše novine ne pišu o tome, ali plaće u SAD nisu još od 1966. godine porasle toliko koliko u Trumpovom mandatu. Budući da Amerikanci, kako je netko rekao, glasuju svojim novčanikom, uz ... prikaži još! niz drugih pozitivnih stvari, to garantitra drugi mandat sadašnjem predsjedniku.

  • USA:

    Presjednik Trump ce biti ponovno izabran zato sto se prosjecnog amerikanca ne ticu gluposti i medijske izmisljotine koje niti ne dolaze do njega. Ono sto njega zanima, a sto ie vidljivo golim okom je rast investicija, povecanje broja radnih mjesta, ... prikaži još! smanjenje nezaposlenosti i rast placa. A to se sve vidi. Sa moralne strane, za razliku od svetog Obame, a posebno Clintonice, Trump nije zapoceo niti jedan novi rat niti se bavi otvaranjem novih ratova, vec mu je amerika prva.