Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U BiH se mapiraju županije i općine u kojima će biti smješteni bivši ISIL-ovci s obiteljima

U izvanparničnom postupku pred sudom vršit će se utvrđivanje vremena, mjesta i identiteta djece povratnika u BiH na osnovi podataka kojima raspolažu policijske agencije u BiH te će se, na osnovi sudske odluke, vršiti upis tih osoba u matične knjige evidencije
20. listopada 2020. u 13:39 18 komentara 5181 prikaza
Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL

Do kraja ove godine Vlada Federacije BiH trebala bi omogućiti upis u matične knjige evidencije osobama – djeci državljana BiH rođenoj na teritoriju Sirije i Iraka, čiji su očevi bivši pripadnici tzv. Islamske vojske (ISIL), piše vecernji.ba.

Europska unija Velika novčana pomoć EU zbog migranata donira BiH još 25 milijuna eura

Prema Zakonu o izvanparničnom postupku i akcijskom planu Vlade Federacije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma u Federaciji BiH 2020. – 2025. godine, djeca će biti upisana jer u pretpostavljenom vremenu rođenja osobe, uslijed ratnih djelovanja, nisu imala međunarodni pravni subjektivitet.

U izvanparničnom postupku pred sudom vršit će se utvrđivanje vremena, mjesta i identiteta djece povratnika u BiH na osnovi podataka kojima raspolažu policijske agencije u BiH te će se, na osnovi sudske odluke, vršiti upis tih osoba u matične knjige evidencije.

Prije toga treba izraditi i dopuniti Zakon o izvanparničnom postupku kojim će se omogućiti da nadležni sud u izvanparničnom postupku može utvrđivati vrijeme i mjesto rođenja osobe i identiteta osobe za koju se pretpostavlja da je dijete državljana BiH ako se radi o osobi koja nije rođena na teritoriju BiH ili je osoba rođena na teritoriju koji u pretpostavljenom vremenu njezina rođenja uslijed ratnih djelovanja nije imao međunarodnopravni subjektivitet.

Novim zakonom bit će omogućeno da na temelju sudske odluke takve osobe budu upisane u knjige matične evidencije u BiH. Osim toga, bit će provedena i specijalizirana edukacija profesionalaca u centrima za socijalni rad FBiH s djecom obiteljima povratnika sa stranih ratišta. Planiraju se također provesti mapiranja te identificirati županije i općine na prostoru FBiH u koje će se vratiti povratnici sa stranih ratišta.

Sarajevo KRONIČNI PROBLEM ONEČIŠĆENJA BiH na zimu čeka "smrtonosna" kombinacija onečišćenog zraka i koronavirusa

“Aktivnost bi trebala utvrditi približan broj žena, kao i broj, dobnu i rodnu strukturu djece povratnika, lokalne zajednice u koje bi se te osobe trebale vratiti, postojeće kapacitete i dodatne potrebe tih zajednica nužne za uspješnu rehabilitaciju i reintegraciju povratnika. U ovoj aktivnosti planirano je da šest osoba stručnjaka za 60 dana izradi jasnu sliku mapiranja opasnosti i izazova u pojedinim lokalnim zajednicama.

Federalna uprava policije mora voditi evidenciju, odnosno registar osoba za koje postoje saznanja da su poginule ili umrle na području koje je bilo pod kontrolom terorističkih organizacija ili se nalaze u kampovima ili su ih zarobile koalicijske antiterorističke snage, kao i osobe koje se nalaze u BiH, a bile su procesuirane zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji ili se dovode u vezu s istom. Svi ti navedeni registri osoba dostavljeni su svim županijskim MUP-ovima, kao i Graničnoj policiji BiH. Predviđena je jača edukacija policijskih službenika vezanih za temu terorizma.

Planirana je sistematizacija radnih mjesta u sklopu Odjela za borbu protiv terorizma i radno mjesto istražitelja za borbu protiv cyber-terorizma, koji će se permanentno educirati obukama koje se već provode uz potporu međunarodnih partnerskih organizacija.

POTPISALI SPORAZUM Na ulasku u BiH hrvatski vozači više neće trebati pokazivati zelenu kartu

Zbog stranih ratnika zaposlenici centara za socijalni rad morat će znati na koji način raditi s obiteljima koje su boravile na stranom ratištu i u izbjegličkim kampovima, njihove specifične potrebe i traumatska iskustva kojima su bile izložene i kroz međusektorsku suradnju mogu zadovoljiti njihove potrebe i osigurati njihovu uspješnu reintegraciju u društvo. Zbog toga će se provoditi posebna obuka zaposlenika centara za socijalni rad, za čiju će realizaciju biti zaduženi Federalno ministarstvo rada i socijalne politike te odgovorna županijska ministarstva.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • MB365:

  Bivši ISIL-ovci sa obiteljima, čekaj malo što oni ne bi trebali biti smješteni po zatvorima, ovo kao da su za nagradu dobili smještaj sa obiteljima! Znam gdje bih ih ja smjestio , tamo gdje su oni smještali druge!

 • Avatar Baroudeur
  Baroudeur:

  Evo ih 😈legalno na pragu Hrvatske. Treba pitat Francuze sto misle danas o tome. Nadajmo se da cemo uzeti primjer Madarske ili Poljske.

 • Avatar Noldor
  Noldor:

  A zašto se oni vratili? Zašto ne bi ostali u Siriji dok ih ne posjeti ruska vojska i priupita ih kako im ide u životu? Samo jedanput naravno.