Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ZBOG SUDSKOG SPORA

U Berlinu izbili krvavi neredi zbog napuštene zgrade u kojoj se okupljaju anarhisti

DPA/Pixsell
10.10.2020.
u 07:44

Čak je 1500 policajaca došlo jučer ujutro provesti sudsku odluku

Nakon jučerašnjih scena u Berlinu, cinici i ljevičarski aktivisti zasigurno će pričati vic: “Koliko je policajaca potrebno da isprazni jednu anarhističku zgradu? Njih 1500.” Upravo je ta brojka službenika iz zgrade, poznatog simbola ljevičarske scena, u istočnom Berlinu izbacila grupu od 57 skvotera nakon što se nisu htjeli iseliti, a što im je naredio sud. Izbacivanje je bilo popraćeno i prosvjedima ljevičarskih aktivista, od kojih su se neki sukobili s policijom.

Sud podržao vlasnika

Zgrada na adresi Libeigstrasse 34, zbog čega je dobila nadimak Liebig34, jedno je od središta alternativne berlinske scene još od 1990. kada su nakon pada Berlinskog zida i izrazito represivnog komunističkog režima brojne napuštene zgrade na istoku grada napunili skvoteri. No, 2018. vlasnik zgrade odbio je produljiti desetogodišnji ugovor o najmu te je pokrenuo sudski postupak za iseljenje stanara. Neki su vlasnika optužili za dopuštanje propadanja infrastrukture kako bi je poslije mogao obnoviti te useliti druge stanare i podići cijenu najma.

Čak je 1500 policajaca došlo jučer ujutro provesti sudsku odluku, a u zgradi je bilo 57 skvotera koji su se odbili iseliti. Tvrdili su isto tako da je njihovu odvjetniku policija zabranila pristup zgradi pa je “ovršavanje posjeda nelegalno”. Zahtjevima anarhističkih radikala pridružili su se i politički demonstranti krajnje ljevice, dosta snažne u Berlinu, koji su došli prosvjedovati. Između nekolicine njih i policije izbio je i sukob. Policija tvrdi da su ih gađali bocama i pirotehnikom, a isto su tako palili gume te kante za smeće.

Kako stanari nisu htjeli otvoriti vrata nakon što su vidjeli da ih je policija došla iseliti, službenici su nasilno upali u zgradu. Neke od njih policija je izvela po ljestvama koje su podigli do prvog kata. Druge su morali iznijeti. Prosvjednici su uzvikivali parole poput: “Kuće za one koji u njima žive”, “Cijeli Berlin mrzi policiju”, izvijestio je Deutsche Welle (DW). Taj medijski servis isto tako piše da je u posljednja dva desetljeća ova zgrada bila dom za mnoge žene i transseksualce koji su trpjeli nasilje. Stanari Liebig34 zgradu su opisivali kao “anarhističko-queer-feministički” stanarski projekt.

Sukobi ljevice s policijom

U posljednjih 30 godina zgrada je isto tako bila često predmet sudskih sporova prije nego što je sud konačno rekao da se on mora vratiti svom vlasniku. Novinari DW-a istaknuli su da su u glavnom gradu Njemačke sukobi između Antife, pripadnika često nasilne ljevičarske skupine, i policije česti. Na zgradi Liebig34 bili su izvješeni natpisi poput: “Uništimo patrijarhat” te “Obranimo Liebig34”.

 

Komentara 3

BE
Beskucnik
11:19 10.10.2020.

DW je ljevicarsko islamisticki portal , sa morbidnim idejama i stavovima

ZB
Zoki-Bijela
07:54 10.10.2020.

Sta kaze Penelopea na ovo. Jesuli ovo Nazi iz Brüssela krivi

VI
vidum
12:38 10.10.2020.

Napuštena zgrada u kojoj se okupljaju napušeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije