Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODJELA VEČERNJAKOVIH DOMOVNICA 2021.

U Berlinu dodijeljene Večernjakove domovnice 2021.

Foto: Aleksandra Brnetić
1/12
18.09.2021.
u 09:15

Priznanja onima, koji kroz svoj rad govore ne samo o sebi nego i predstavljaju zemlju svog podrijetla, domovinu Hrvatsku, ovaj puta uručivao je hrvatski veleposlanik, Gordan Bakota

Večernjakova domovnica ima posebnu važnost među Hrvatima ne samo u Njemačkoj nego i diljem svijeta. Jedna velika hrvatska zajednica u Njemačkoj, od preko 420 tisuća Hrvata, hrvatskih državljana, zaista može biti snažan hrvatski lobi, a može biti i most između Hrvatske i Njemačke. Ova nagrada, čijem sam dodjeljivanju prvi puta prisustvovao prošle godine u Bad Homburgu, zaista okuplja crème de la crème Hrvata iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije pa sve do Vojvodine. Ona predstavlja hrvatsku izvrsnost, ono čime se možemo podičiti ovdje u Berlinu, u Njemačkoj, i u svijetu.“

Ovim je pozdravnim riječima na današnji petak, 17. rujna, u tri sata poslije podne hrvatski veleposlanik Gordan Bakota u dvorani za primanje svoje službene rezidencije u Berlinu uveo u svečani čin dodjeljivanja nagrada Večernjakova domovnica 2021. za dobitnike sa područja sjeverne Njemačke.

Pobjednici ovogodišnje jubilarne, 15. domovnice, proglašeni su prije punih pet mjeseci, u subotu, 13. ožujka, u 20 sati, točno na dan kad se trebala održati finalna večer proglašenja pobjednika u Kongresnom centru u Bad Homburgu. Ali zbog tadašnjih pandemijsko-ograničavajućih mjera kretanja Inozemno izdanje Večernjeg lista odlučilo je u dogovoru s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kao dugogodišnjim visokim pokroviteljem, nagrade uručivati naknadno, i to po njemačkim hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kada mjere budu labavije.

Svečanost uručivanja u Ahornstraße bila je i više nego komornog karaktera - nagrađeni, organizator, diplomatsko osoblje i novinari, sve skupa trinaest osoba, na što se osvrnuo i Stipe Puđa, urednik Inozemnog izdanja Večernjeg lista i izvršni organizator, rekavši: „Jeste da smo u malom broju, ali takve su prilike, ali zbog tih prilika nismo nažalost uspjeli održati ni ovogodišnju, 15. domovnicu.“

Promijenilo se mjesto održavanja, pa se promijenio i protokol svečanosti. Priznanja onima, koji kroz svoj rad govore ne samo o sebi nego i predstavljaju zemlju svog podrijetla, domovinu Hrvatsku, ovaj puta uručivao je hrvatski veleposlanik, Gordan Bakota.

Krenulo se s Najznačajnijim događajem godine pa je tako nagrada Večernjeg lista pripala „hrvatskim i njemačkim udrugama te pojedincima iz Njemačke“ za „Pomoć Banovini“. U ime pojedinaca nagradu je preuzeo fra Zvonko Tolić, dok će u dogledno vrijeme u ime udruga nagradu u hrvatskom generalnom konzulatu u Stuttgartu preuzeti Sebastian Kurz, gradonačelnik Eichtala, gradića od nepunih desetak tisuća stanovnika iz okruga Esslingen.

Voditelj berlinske Hrvatske katoličke misije fra Zvonko Tolić prikupio je više od 440 tisuća eura pomoći potresom pogođenom stanovništvu Banovine. Snalažljivi fra Zvonko, koji je prije dvije godine došao iz stuttgartske misije, otvorio je paypal račun na koji se moglo uplaćivati novac za pomoć žrtvama potresa.

Nagrada u kategoriji Spektakli, koju su odredili Večernjakovi čitatelji, pripala je Ivoni Knežević, manekenki iz Berlina, a podrijetlom iz Omiša.

Ivona je već u Hrvatskoj počela s karijerom modela i to u srednjoj školi, a bila se natjecala i za Miss sporta Hrvatske. U djetinjstvu se bavila atletikom pa je svaki dan iz Omiša putovala na treninge u Split. Prva modna agencija za koju je radila bila je zagrebačka „Talia model“ Tihane Harapin-Zalepugin. Radila je i na hrvatskim tjednima mode te sajmovima vjenčanja. Surađivala je s brojnim dizajnerima, od Đurđice Vorkapić - Hippy Garden, Anamarije Brkić Višnjić iz A’Marie, Ivice Skoka do Sonje Lamut iz Soela i ostalih.

Na uručivanju se nažalost nije pojavila nagrađena u kategoriji Spektakli prema izboru žirija Maribel Todt, također model, iz Mülheima na Ruhru. Nije došla zbog posla kao ni berlinski glumac Mišel Matičević, koji je dobio nagradu u kategoriji Gluma prema izboru žirija. Nagrade će im prvom prilikom uručiti Marica Jukić, ministar savjetnik i Domagoj Marić, prvi tajnik, oboje iz hrvatskog veleposlanstva.

U Berlinu su dodijeljena i dva posebna priznanja za dugogodišnju potporu održavanju manifestacije Najpopularniji Hrvati u iseljeništvu koja završava dodjelom Večernjakovih domovnica.

Priznanja su dobili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj i Gospodarsko interesno udruženje Ingra DET na čelu sa direktorom Zoranom Andročecom.

Hrvatsko veleposlanstvo od samog početka podupire Večernjakovu manifestaciju. Na svim su svečanostima, od prve u Frankfurtu pa nakon toga u Bad Homburgu, koji je grad prijatelj grada Dubrovnika, uvijek sudjelovali i hrvatski veleposlanici, od Vesne Cvjetković, Mire Kovača, Ranka Vilovića, Gordana Grlića Radmana do sadašnjeg veleposlanika Gordana Bakote kojem je i uručeno to posebno Večernjakovo priznanje.

Svih ovih godina potporu je davalo i još uvijek daje Gospodarsko interesno udruženje Ingra DET, koja zajedno s tvrtkama Budimir iz Bad Homburga u vlasništvu Petra Budimira, tvrtkom Ekoma iz Wiesbadena vlasnice Suzane Flanz i vinskoj kući Dubrovački podrumi iz Gruda u Konavlima. Priznanje je uručeno Zoranu Andročecu, dok će se Budimiru, Flanzovoj i vinariji priznanja uručiti drugom prigodom.

Ni organizator nije ostao bez priznanja. Andročec se u ime svih četrdeset tvrtki, koje čine Ingru DET, i njihovih dvije tisuće radnika, Stipi Puđi zahvalio na mnogostranoj i dugoročnoj suradnji obećavši nastavak suradnje te je istaknuo sljedeće: „Usred njemačkog Berlina, glavnog grada naše druge domovine, a na hrvatskom tlu, u hrvatskom veleposlanstvu, imamo čast predati priznanje nositelju hrvatske državotvorne misli i stalnog promišljanja o našoj ljudskosti, pripadnosti višem pozivu evropske ideje, o napretku jednog naroda znanja i pameti. To je Vaš Večernji list. U kontinuitetu rada gospodina Puđe vidimo vrhunskog i relevantnog predstavnika Republike Hrvatske, onakvog idealnog Europejca kakvi bi svi trebali biti.“

 

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
ZatvaracNgoPipa
11:33 18.09.2021.

Eto gdje ćeš boljeg dokaza o kojoj močvari je riječ, mediji slizani sa politikom, pazi ti to, veleposlanik nazoči nekakvoj dodjeli klošarskih nagrada klošarskog privatnog medija, nagrada koja nema apsolutno nikakav autoritet jer ja kao potrošač pazim da novinarima ne stavljam kruh na stol klikovima (ad blocker) niti novcem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije