Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Skupštine

U Beogradu preimenovali ulice hrvatskih naziva - Riječku, Kornatsku, Lošinjsku...

Beograd: Prosvjed protiv plana Rio Tinta da otvori rudnik litija
Milan Maricic/PIXSELL
22.12.2021.
u 09:57

U beogradskoj gradskoj Skupštini usvojene odluke o preimenovanju nekoliko ulica.

Zastupnici u beogradskoj gradskoj Skupštini usvojili su odluke o preimenovanju nekoliko ulica, mahom onih čiji su nazivi povezani s Hrvatskom. Tako su novo ime dobile ulice koje su dosad bile Riječka, Kornatska, Lošinjska...

Riječka ulica u općini Vračar preimenovana je u Ulicu kneginje Julije, a Ulica vojvode Hrvoja u Ulicu kneza Stracimira, vladara i brata Stefana Nemanje.

– Inicijativu za Ulicu kneginje Julije podnio je Nebojša Marjanović, a za Ulicu kneza Stracimira gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović – obrazložila je Andrea Radulović, zamjenica predsjednika Skupštine, piše Danas.rs.

Kornatska ulica u općini Palilula preimenovana je u Ulicu Henryja Jamaisa. Inicijativu je podnio Goran Milašinović, predsjednik Nacionalne komisije za suradnju s UNESCO-om Republike Srbije. Jamais je bio francuski liječnik i znanstvenik te jedan od svjetskih pionira u liječenju radijacijske bolesti tijekom pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Lošinjska ulica na Zvezdari preimenovana je u Ulicu pisca Vladana Desnice, a Šibenička u Ulicu bojnika Ive Fregla, pripadnika jugoslavenske vojske slovenskog porijekla.

Inicijativu za Ulicu Vladana Desnice podnio je Vladimir Pištalo, v. d. upravitelja Narodne biblioteke Srbije, a za Ulicu Ivana Ive Fregla, inicijativu je podnio Bojan Dimitrijević, zamjenik direktora Instituta za suvremenu povijest.

Ulica Ljudevita Posavskog na teritoriju Voždovca preimenovana je u Ulicu bojnika Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića, a inicijativu je podneo također Dimitrijević.

Video - Miroslav Škoro održao presicu o čovjeku koji tvrdi da su ga Srbi pretukli jer je naručio njegovu pjesmu

Komentara 18

Avatar AlPoS
AlPoS
10:37 22.12.2021.

Tekst je mamac za sijanje svakakvih komentara. Mi njihovih naziva ulica nemamo 30 godina i nismo pisali o tome, čak im trebamo zahvaliti što su skoro 30 godina imali nazive ulica s našim gradovima ili povjesnim osobama.

BO
bob1000
10:48 22.12.2021.

Htjeli su prosiriti Srbiju na gradove cija imena imaju njihove ulice, izgubili su sve ratove pa moraju promjeniti imena ulica, mi smo imena ulica s njihovim gradovima promjenili prije 30 godina

DU
Deleted user
10:33 22.12.2021.

Evo i jedne pozitivne vijesti... :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije