Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVO UHIĆENJE U 'AFERI KURZ'

U Beču uhićena žena koja je navodno lažirala ankete u Kurzovu korist

AUSTRIA-VIENNA-CHANCELLOR-KURZ-RESIGNATION-ANNOUNCEMENT
Georges Schneider
12.10.2021.
u 15:01

Beinschab istražitelji sumnjiče da je lažirala istraživanja javnog mnijenja u korist Kurzove Narodne stranke (ÖVP) i Kurza, te da je potom ankete plasirala za novac u besplatnim novinama

Dok su danas na izvanrednom zasjedanju Nacionalnog vijeća, na kojem se je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg predstavio mandatarima svih austrijskih parlamentarnih stranaka, padale uvrede i raznorazna podmetanja, posebice nakon što je Schallenberg ponovio kako će i dalje usko surađivati sa svojim prethodnikom Sebastianom Kurzom kojeg smatra nedužnim vezano uz optužbe antikorupcijskih istražitelja koji ga terete za korupciju i zloupotrebu poreznog novca, u dvoranu je stigla bombastična vijest da je danas ujutro u Beču uhićena žena, koja je navodno “uljepšavala” odnosno frizirala ispitivanja javnog mnijenja 2016. godine, u Kurzovu korist.

Riječ je o istraživačici javnog mnijenja i bivšoj asistentici bivše austrijske ministrice obitelji Sophie Karmasin - Sabine Beinschab, kako su odmah, javili svi austrijski mediji, nazvavši ju “središnjom figurom” korupcijske “afere Kurz”. Beinschab istražitelji sumnjiče da je lažirala istraživanja javnog mnijenja u korist Kurzove Narodne stranke (ÖVP) i Kurza, te da je potom ankete plasirala za novac u besplatnim novinama (spominje se tabloid “Österreich”). Tereti ju se, kako navode mediji, i za ispostavljanje fiktivnih računa na ministarstvo financija za frizirane ankete odnosno oglašavanje. Dnevni list Kronen Zeitung navodi kako je mlada istraživačica javnog mnijenja “ključna osoba” u “aferi Kurz”.

U njenim istraživanjima, kako ističe list, ali i ostali mediji, uvijek je posebno pozitivno bio prikazivan Kurz, dok je njegov protivnik u borbi za šefovsko mjesto u narodnjačkoj stranci, te kasnije i za kancelarsku fotelju Reinhold Mitterlehner bio prikazivan u posebno negativnom svjetlu. Do hitnog uhićenja je navodno došlo jer je pri pretresu njene kuće prošli tjedan u Döblingu, bečkom kvartu gdje uglavnom žive bogatiji Bečani, ustanovljeno da je Beinschab navodno uništila hard disk svog računala, a time i moguće dokaze o navedenim inkriminiranim radnjama. Stoga su se istražni organi odlučili na munjevitu akciju i danas ujutro u 7 sati pokucali na vrata Beinschab i uhitili je zbog, kako se navodi, opasnosti zataškavanja dokaza i utjecaja na svjedoke. Mediji konstatiraju kako se je prvim uhićenjem ”klupko počelo odmotavati” u korupcijskoj “aferi Kurz”, uz opasku kako za sve osumnjičene vrijedi načelo nevinosti dok im se ne dokaže suprotno.

Komentara 1

DU
Deleted user
15:05 12.10.2021.

Navodno??? Opet bu "Pedro" visio za one gore...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije