Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveni skup

U Beču o prošlosti i sadašnjosti Istre

Bakota (1)
Snježana Herek
16.05.2013.
u 17:39

Sudionici znanstvenog skupa „Istra – u prošlosti i sadašnjosti“raspravljali su o povijesnom i kulturnom identitetu Istre u prošlosti i sadašnjosti s posebnim osvrtom na književnost i lingvistiku

BEČ – „Istra – u prošlosti i sadašnjosti“, naziv je jednodnevnog znanstvenog skupa, koji je u četvrtak održan u Institutu za romanistiku Sveučilišta u Beču, a u čijem je radu sudjelovalo dvadesetak znanstvenika iz Hrvatske, Austrije i Italije.

Skupu su bili nazočni i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i njegov talijanski kolega Eugenio d\'Auria.

Obraćajući se sudionicima skupa, voditelj romanistike na bečkom Sveučilištu i domaćin skupa prof. Alfred Noe ustvrdio je kako je Istra tijekom svoje bogate povijesti bila mjesto dodira i prožimanja mnogih naroda i njihovih kultura.

Talijanski veleposlanik u Austriji nazvao je Istru regijom kulture, koja će dodatno obogatiti EU skorim ulaskom Hrvatske.

- Očuvanjem tradicijskih vrijednosti koje također svjedoče o multikulturalnosti i tolerantnosti ovog prostora i njegovih stanovnika, Istra je uvijek bila preteča ulaska RH u EU-  rekao je hrvatski veleposlanik Gordan Bakota, istaknuvši kako su nacionalne manjine važan most povezivanja manjinskog s većinskim stanovništvom. Podvukao je odličnu hrvatsko austrijsku suradnju na svim područjima, pa tako i na znanstvenom koja će, kako očekuje, dobiti novu dimenziju ulaskom naše zemlje u EU 1. srpnja ove godine.

Sudionici znanstvenog skupa raspravljali su o povijesnom i kulturnom identitetu Istre u prošlosti i sadašnjosti s posebnim osvrtom na književnost i lingvistiku, talijanskom humanizmu, Istri u vrijeme Habsburške monarhije, Puli i njenoj okolici između povijesti i književnosti te specifičnim tonskim zakonitostima „Istarske glazbene ljestvice“.

S hrvatske strane skupu su nazočili i dvoje hrvatskih znanstvenika iz Pule: akademik Goran Filipi, profesor na puljskom Sveučilištu Jurja Dobrile koji se bavi slavensko-romanskim konvergencijama na području Furlanije, Istre i Dalmacije, čija je posebnost istraživanje područja istrorumunjskog govora te profesorica talijanske književnosti na Odjelu za studij na talijanskom jeziku istog Sveučilišta dr. Elis Deghenghi Olujić. Među govornicima bila je i poznata hrvatska muzikologinja i ministrica savjetnica u Veleposlanstvu RH u Austriji dr. Zdenka Weber.

Prof. Deghenghi Olujić je bečki skup upoznala s književnosti pripadnika talijanske etničke zajednice koji žive u Hrvatskoj i Sloveniji, prvenstveno u Istri i Rijeci, a djelomično i na kvarnerskim otocima i Dalmaciji kao segmentom bogate istarske kulturne baštine.

Akademik Filipi govorio je o jezičnoj situaciji u Istri, prikazavši sve govore s tog područja, od izumrlih do današnjih.

- Danas u Istri imamo govore dvaju sustava, romanskog i slavenskog- istakao je, predstavivši ih.

Dr. Weber dala je informativni uvid u glazbeni aspekt Istre i posebnosti tzv. Istarske ljestvice i tradicionalnih glazbala te istarskog plesa koje su nazočni imali prilike vidjeti na prikazanom DVD-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije