Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
350. OBLJETNICA POGUBLJENJA

U Bečkom Novom Mjestu veleposlanik Glunčić položio vijenac na spomen obilježje Zrinskog i Frankopana

Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
1/2
30.04.2021.
u 23:19

Spomendan (30.travanj 1671.) posvećen Zrinskom i Frankopanu simbolizira žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine, obilježava se svake godine uz geslo „Navik on živi ki zgine pošteno“ iz Frankopanove pjesme „Pozvanje na vojsku“

U povodu 350. obljetnice pogubljenja hrvatskih povijesnih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera zaštite od pandemije koronavirusa, položio je u petak vijenac i zapalio svijeću ispod spomenika Zrinskome i Frankopanu u gradskom parku u Bečkom Novom Mjestu, odavši tako počast hrvatskim plemićima koji su vječnu slavu zaslužili vlastitom žrtvom za domovinu.

Pogubljeni su 30.travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu, 50-tak kilometara južno od Beča.  Njihovi posmrtni ostaci iz Bečkog Novog Mjesta preneseni su i pokopani 1919. godine u zagrebačkoj katedrali u organizaciji Družbe „Braća hrvatskog zmaja“.

Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
Spomendan (30.travanj 1671.) posvećen Zrinskom i Frankopanu simbolizira žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine, obilježava se svake godine uz geslo „Navik on živi ki zgine pošteno“ iz Frankopanove pjesme „Pozvanje na vojsku“.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa i strogih epidemioloških mjera i „tvrdog“ lockdowna koji je još uvijek na snazi u Bečkom Novom Mjestu i cijeloj pokrajini Donjoj Austriji, nije bilo moguće organizirati, na već uobičajeni način, uz nazočnost članova Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ i  povijesnih postrojbi „Zrinske garde“ iz Čakovca, grada iz kojeg su Zrinski i Frankopan krenuli na svoje posljednje putovanje, kao i drugih gostiju iz Hrvatske, te predstavnika hrvatskih udruga u Austriji već tradicionalnu komemoraciju za hrvatske velikane.

Neka im je vječna slava i hvala!

Komentara 1

DU
Deleted user
23:44 30.04.2021.

Možda zbog dobrosusjedskih odnosa Plenković ukine to obilježavanje, a možda Milanović inzistira da u Austriji ne stavite hrvatsku trobojnicu na vijenac....možda ministrica kulture, da se neki Austrijanac ne uvrijedi, naloži da se iz kurikuluma povijesti izbriše i ne spominje daa su ih upravo oni pogubili . Ne znam , sve je moguće od ovih kompleksaša na vlasti koji se ne bi htjeli zamjeriti nikome osim svome narodu. Hrvatska 2021....kaj će biti u doglednoj budućnosti s obzirom na stanje tko nas vodi...ne bu dobro. Ali kakav narod takva vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije