Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Beč hitno prevezena pacijentica priključena na umjetna pluća

Borba za život mlade i teško bolesne žene pokazuje koliko je, uza znanje i vještine liječnika i medicinskog osoblja, važna i vrhunska tehnologija
01. lipnja 2011. u 14:00 3 komentara 1115 prikaza
'pluca'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Poslije dugogodišnjeg liječenja kroničnoga pneumonitisa, teške bolesti pluća, u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu, u 51-godišnje Zagrepčanke bolest je ušla u terminalnu fazu. Zbog pucanja alveola pacijentica je imala teških respiratornih problema, zatajila je funkcija pluća i jedina preostala mogućnost liječenja bila je transplantacija.

Spas za najteže pacijente

Tešku je bolesnicu trebalo hitno, ali sigurno transportirati u bolnicu u Beč na presađivanje! Borba za život ove mlade i teško bolesne žene pokazuje koliko je, uza znanje i vještine liječnika i medicinskog osoblja, važna i vrhunska tehnologija. Ovaj put presudan je bio transportabilni aparat ECMO Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Rebro koji je prvi put upotrijebljen za prijevoz bolesnika, što mu i jest glavna svrha, a koji se upotrebljava u iznimno teških pacijenata za izvantjelesnu cirkulaciju i za oksigenaciju. Težak je samo devet kilograma.

Priključena na aparat ECMO žena je prevezena u Allgemeines Krankenhaus (AKH) u Beč u kojem joj je prošloga petka transplantaciju pluća obavio prof. dr Walter Klepetko. Tako je ova dramatična priča sretno završila, a sve je počelo prije tjedan dana kada su ženi zatajila pluća, pa je ECMO s kardiokirurgije s Rebra premješten na Jordanovac na kojem su prof. Bojna Biočina i doc. Višnja Ivančan pacijenticu spojile na izvantjelesnu cirkulaciju i oksigenaciju. Vrlo brzo stigao je poziv iz Beča na transplantaciju. Na zagrebačkom Plesu čekao je specijalni zrakoplov iz Austrije, a ekipa Ustanove za hitnu medicinsku pomoć u specijalnom je vozilu koje ima mogućnost vožnje pacijenata priključenih na ECMO, prevezla pacijenticu do aerodroma – rekao nam je glavni perfuzionist Klinike za kardijalnu kirurgiju Stjepan Strancarić, koji je pacijenticu pratio u avionu.

Turbulencije i tlakovi

Njegov je zadatak bio da neprestano prati i brine se o vitalnim funkcijama pacijentice na ECMO-u, što u uvjetima letenja – turbulencija i različiti tlakovi – i nije posve jednostavno.

Prof. Biočina, pak, izdvaja zajednički projekt KBC-a i Hitne pomoći Zagreba koji vodi dr. Slobodanka Keleuva, o transportu bolesnika na mehaničkoj cirkulacijskoj potpori. Zahvaljujući tome teški bolesnici mogu se prevoziti na liječenje iz jedne u drugu bolnicu.

Elipso

  • Karla:

    Želim pacijentici brz oporavak. U tekstu se spominje \"mlada i teško oboljela osoba\" a zatim saznajemo da osoba ima 51 godinu! Zar se mladost sada sa 40-tih, kako smo već skoro navikli, produžava i na 50-te? Mladost je maksimalno do 30-tih.

  • 21Century:

    Karla, duhovita si ko moj pas Rex

  • marijanaspn11:

    PA što ako imaš 51 godinu, mladost je dok si zdrav, a ja se sad tako osjećam, mlado i zdravo. hvala svima na dobrim željama!!