Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egiptologija

U Aveniji sfingi u Egiptu otkrivena prakršćanska crkva

Aleja sfingi (1)
Foto: Reuters
1/11
13.05.2010.
u 20:33

Osim crkvice ondje je otkrivena i zanimljiva građevina, "nilomjer", koja je bilježila vodostaj Nila daleko od njegove obale.

Za radova na Aveniji sfingi otkriveni su obrisi kružne prakršćanske crkvice promjera sedam metara, koja je sagrađena prije 1600 godina, i “nilomjer”, kružna komora za mjerenje vodostaja, objavila je egipatska uprava za starine.

Od luke u Luxoru na Nilu do hramova u Karnaku prije 3400 godina faraon Amenhotep III. sagradio je popločanu cestu dugu 2700 metara. Sa svake strane ceste bilo je više od 2000 sfingi. Cestu su, raznim gradnjama i pregradnjama "izbrisale” kasnije civilizacije, a štetu su joj nanijele čak i smjene dinastijskih razdoblja. Npr., izvorne je ovnovske glave sfingi odrubio i svojim portretima zamijenio faraon Nektanebo...

Prakršćanska crkva građena od građevinskih ostataka staroegipatskih građevina i bit će restaurirana, potvrdio je direktor egipatske uprave za starine slavni Zahi Hawass.

Komentara 7

SH
shooter
22:05 13.05.2010.

nisam baš jezičar ali kaj znači da je sagrađena prije krščanstva ili kaj . pa to je samo 1600g

MR
M@rsij@nac
16:56 15.05.2010.

Egipatski gnosticki i koptski krscani ostavili su nam u naslijedstvo nekoliko evandjelja koje bacaju MALO drukciju sliku na razumjevanje izvornog krscanstva.Ako ta evandjelja usporedimo sa onih 4 iz Biblije i tu nadodamo napise krscanskih pustinjskih oceva iz sjeverne Afrike i proucimo essensko Evandjelje mira ( Essene Gospel of Peace) tada bi nase razumjevanje krscanske vjere MOGLO biti nesto drukcije od sadasnjeg...

OB
-obrisani-
21:05 17.05.2010.

Hej novinar “Nilomjer“ se inače naziva katarakt, a “prakršćanska crkva je dakle crkva kršćana starija od 2 tisuče godina, malko se koncentrirajte kada pišete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije