Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

U Austriji moguće produljenje lockdowna, a Vlada apelira na javnost: 'Instalirajte aplikaciju'

Foto: BKA Regina Aigner
1/3
30.11.2020.
u 14:09

Ono o čemu domaći mediji već unaprijed izvještavaju je vjerojatnost da će „veliki dio ograničenja biti produžen“ i nakon 6. prosinca.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober je na današnjoj konferenciji za novinare u Beču rekao kako je u protekla 24 sata u Austriji zabilježeno 2.748 novozaraženih, što je „lagani pad u odnosu na prethodne dane“, ali uz znatno manji broj testiranih. Broj testiranih osoba s nedjelje na ponedjeljak iznosio je „samo“ 15.054, što je dvostruko manje nego u prosjeku normalnim radnim danom.

Anschober je istakao kako je od jučer na danas ozdravilo 4.694 osoba, što veseli jer je broj ozdravljenih znatno viši od broja novih slučajeva zaraze. Dodao je kako je u proteklih 24 sata umrlo još 79 osoba, pa se je ukupan broj smrtnih slučajeva popeo na 3.184. Prema ministrovim riječima u bolnicama je hospitalizirano 4.340 osoba, što je 89 više nego jučer, od čega u intenzivnoj njezi njih 701 (+10). Uključujući navedene brojke, u Austriji je od početka pandemije do danas zabilježeno ukupno 280.743 oboljelih i 221.692 ozdravljenih. Unatoč laganom padu broja novozaraženih, „euforiji nema mjesta“, poručio je austrijski ministar zdravlja.

Upozorio je da je „stanje i dalje vrlo ozbiljno“, jer su brojke još uvijek „na dramatično visokoj razini“. Središnji cilj današnje Pressice na kojoj je Anschober ugostio i više stručnjaka, bila je najava puštanja u pogon mobilne aplikacije koja bi trebala pomoći u borbi protiv širenja koronavirusa i poslužiti u praćenju kretanja zaraze tzv. „Stop-Korona-App“, koja bi Austrijancima trebala biti dostupna za preuzimanje sredinom prosinca. „Stop-Korona- App – sada koristiti i tako se zajednički štititi“, rekao je Anschober uputivši hitan apel austrijskim građanima da u novom pokušaju sredinom idućeg mjeseca besplatno preuzmu u međuvremenu dorađeni program mobilne aplikacije, koja kod rizičnih kontakata vlasniku mobitela sama od sebe odmah signalizira da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom i da mora u izolaciju.

Kako su stručnjaci na Pressici iznijeli mobilna aplikacija je izuzetno „važna i učinkovita“ i ako ju prihvati oko 1,2 milijuna korisnika, to bi moglo spriječiti čak 6 do 8 posto novih slučajeva Covid-19 zaraza u Austriji. Svi govornici bili su jedinstvenog stava da je preuzimanje koronavirus mobilne aplikacije posve banalan i jednostavan „čin solidarnosti“. Nakon Pressice novinari su Anschobera tražili da im otkrije s kojim koracima „otvaranja“ Austrije mogu Austrijanci računati nakon isteka drugog lockdowna u nedjelju 6. prosinca.

Ministar je po tom pitanju bio vrlo suzdržan, istaknuvši kako je to još uvijek „otvoreno“ pitanje. Ono o čemu domaći mediji već unaprijed izvještavaju je vjerojatnost da će „veliki dio ograničenja biti produžen“ i nakon 6. prosinca. Hoće li to doista tako biti i što će biti dozvoljeno, a što neće do i - za predstojeće božićne blagdane, predstavnici austrijske vlade na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom izvijestit će austrijsku javnost, ove srijede.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije