Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

U Austriji 5.282 oboljela i 30 mrtvih, najviše u Beču. Uskoro stižu i brzi testovi

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
VL
Autor
Snježana Herak
25.03.2020.
u 11:32

Prvi brzi testovi trebali bi već ovaj tjedan stići u Austriju

Nakon pozitivnog trenda prošli vikend u borbi s koronavirusom , ponovno se vraćaju zabrinjavajuće brojke. Prije svega su  „eksplodirale“ u austrijskoj pokrajini Tirol.

U srijedu ujutro u 8 sati, prema službenim podacima austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege zabilježeno je 5.282 oboljele osobe, što je 765 više nego prethodnog dana u isto vrijeme, odnosno dnevni porast od 17,74 posto,  te 30 smrtnih slučajeva.

Najviše umrlih je u Beču (12), slijede pokrajine Štajerska i Tirol sa po 5 smrtnih slučajeva, Donja Austrija (4), Gornja Austrija i Gradišće svaka s dva smrtna slučaja i Koruška (1).  Dosad je testirano ukupno 32.407 osoba. Devet osoba se je oporavilo. 
Najviše zaraženih je u izoliranom Tirolu (1.338). Slijede pokrajine Gornja Austrija (860), Donja Austrija (691), Beč (678), Štajerska (585), Salzburg (493), Vorarlberg (404), Koruška (145) i Gradišće (88).

Foto: Andy Wenzel

Ono o čemu od jučer neprekidno izvještavaju austrijski mediji, a u tome prednjači javni radio i  televizija ORF je da Austrija, prema odluci Vlade i  agilnog saveznog kancelara Sebastiana Kurza, koji kako se navodi, s Kriznim stožerom sjajno i uvjerljivo obavlja svoju dužnost, narednih dana i tjedana razantno povećava kapacitete laboratorijskog Crovid-19 testiranja.
Kurz traži dnevno 15.000 testova i dodatno testiranje brzim testovima, kako bi se moglo testirati na stotine tisuća Austrijanaca, kojih inače ima 8,9 milijuna.

Kako je istaknuto prvi brzi testovi trebali bi već ovaj tjedan stići u Austriju. Dodaje se kako su manje pouzdani od onih dosad izvođenih u ovlaštenim austrijskim laboratorijima, ali daju sveukupnu sliku zaraze s  obzirom da ima mnogo osoba koje nemaju simptome zaraze, ali su unatoč toga zaraženi i prijenosnici su Covida-19.

Video: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

Prelazak na brze testove, kako je rekao austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober „ne znači mijenjanje Vladine strategije“. Pojasnio je kako se je svjesno čekalo poboljšanje kvalitete i pouzdanosti brzih testova. - A to je sada -dodao je.
Kurz je najavio da bi brzi testovi, ako stignu ovaj tjedan, mogli već slijedeći tjedan „u široku primjenu“.

U intervjuu za dnevni list Kronen Zeitung austrijski je kancelar rekao kako Vladin tim već radi na organizaciji života nakon ukidanja Mjera ograničenja te da je cilj nakon Uskrsa Austriju „korak po korak“ vratiti u normalan pogon. Ali, kako je napomenuo, prvo mora u petak vidjeti „validne brojke“ o kojima će mnogo toga ovisiti. 

- Moja zadaća nije lagati pučanstvu - poručio je kancelar Sebastian Kurz u intervjuu za austrijski Krone.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije