Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPAD PREKO GRANICE Sirijski mediji javljaju o američkom napadu

U američkom upadu u sirijsko selo osmero mrtvih

helic-svi.jpg
import
26.10.2008.
u 20:01

Američke snage jučer su napale sirijsko selo Sukariya, deset kilometara od granice s Irakom, te pritom ubile osam i ranile pet civila, prenose svjetski mediji pozivajući se na službene sirijske izvore. Vijest o prvom američkom napadu na sirijskom tlu dolazi samo dan nakon što je zapovjednik američkih snaga u zapadnom Iraku izjavio da američke trupe udvostručuju napore kako bi osigurale sirijsku granicu, poznatu kao vrata prema Iraku koja je nemoguće kontrolirati i kroz koja u Irak ulaze borci, oružje i novac.

“Četiri američka helikoptera ušla su u sirijski zračni prostor oko 16.45 sati po lokalnom vremenu”, javila je sirijska državna televizija i državna izvještajna agencija SANA.

“Dva su helikoptera prizemljila, iz njih se iskrcalo osam američkih vojnika. Krenuli su prema gradilištu civilne zgrade te pucali na radnike. Osmorica su ubijena”, nastavljaju sirijski mediji.

Nakon napada, helikopteri su brzo napustili sirijski prostor. Dok iz sirijskog Ministarstva vanjskih poslova kažu da su u Damask odmah pozvali izaslanike iz SAD-a i Iraka kako bi razgovarali o incidentu, američka strana nije imala komentara. Glasnogovornik američkih vojnih snaga u Iraku Brooke Murphy tek je kazao da istražuju izvješća o napadu.

Budu li izvješća potvrđena, bit će to prvi napad američke vojske na sirijskom tlu. Inače, SAD i iračka vlada opetovano su ponavljali da Damask ne čini dovoljno kako bi spriječio borce protiv američke vojske, posebice pripadnike Al-Qa’ide, da ne ulaze u Irak. Kako se napadnuto selo nalazi blizu iračkog grada Qaima – središta prekograničnog transporta oružja i antiameričkih ratnika – politički analitičar Thabet Salem smatra da su američke snage najvjerojatnije napale radnike jer su ih zamijenili za borce koji pokušavaju prijeći u Irak.

– Sirijske će vlasti zasigurno biti vrlo zabrinute jer je Sirija mirna od početka rata 2003. Možda bi se tu i tamo dogodio kakav manji incident, ali ništa ovako veliko, s čak osam poginulih – izjavio je Salem za Al Jazeeru te poentirao:

– Postavlja se pitanje zašto se takav incident dogodio baš sada, pretkraj vladavine Bushove administracije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije