Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U američkom napadu u Siriji ubijen lokalni čelnik Al Qaide

alQ_311.jpg
Arhivska fotografija
27.10.2008.
u 22:57

Jedan američki dužnosnik za borbu protiv terorizma izjavio da su u napadu u Siriji, uz granicu s Irakom, američke snage ubile šefa sirijske mreže koja prebacuje borce, oružje i novac za pobunjenike u Iraku, izvijestio je u ponedjeljak Associated Press.

Cilj napada izvedenog u nedjelju bila je kuća Abu Ghadiyaha, što je nadimak vođe ključne ćelije za inozemne borce u Iraku, prema navodima američkog dužnosnika, koji je tražio da ostane neimenovan.

Američko ministarstvo financija identificiralo je Abu Ghadiyaha kao jednu od četiri glavne figure iračkog krila Al Qaide, koje žive u Siriji.

Stanovnici napadnutog sirijskog sela Sukkariyeh, rekli su da su američke snage u helikopterskom napadu preko granice zarobile i odvele dvojicu muškaraca, dodaje AP.

Sirijska vlada osudila je napad kao "ozbiljnu agresiju", navodeći da su četiri helikoptera napala kuću u gradnji u selu Sukkariyeh, oko osam kilometara od granice s Irakom, i pritom ubili osam ljudi.

State Department je u ponedjeljak je odbio komentirati izvješća o napadu američkih helikoptera unutar Sirije.

Glasnogovornik State Department Sean McCormack jedino je potvrdio da je Sirija uložila službeni prosvjed Sjedinjenim Državama zbog američkog helikopterskog napada unutar njezinog teritorija.

Na briefingu za novinare, McCormack je rekao da je američka otpravnica poslova u Damasku Maura Connelly pozvana u sirijsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju kako bi primila službeni prosvjed.

"Pozvali su je povezano s izvješćima o aktivnostima u Abu Kamalu, koji je blizu sirijsko-iračke granice", rekao je McCormack, dodajući kako "nema drugih komentara".

Na daljnja pitanja novinara, preporučio im je da ih upute "Pentagonu ili međunarodnim snagama u Bagdadu",

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino rekla je da ne može komentirati je li navodna misija bila uspješna i da li se uopće dogodila.

Američki vojni dužnosnik u Washingtonu potvrdio je u nedjelju da su specijalne snage izvele napad u Siriji, čija je meta bila mreža preko koje strani borci dolaze u Irak.

"Mi preuzimamo stvari u svoje ruke", rekao je taj dužnosnik za AP, tražeći da ostane neimenovan.

Napad je još jedan znak da SAD agresivno pokreće napade preko granica Afganistana i Iraka, nastojeći uništiti uporišta pobunjenika.

The New York Times piše u ponedjeljak da je jako pojačana kampanja zračnih udara CIA-e protiv militanata u planinama Pakistana, uz granicu s Afganistanom.

U kampanji se koriste bespilotne letjelice tipa Predator, koje su od početka kolovoza izvele najmanje 18 napada na militante, u usporedbi s pet napada u prvih sedam mjeseci ove godine.


(Hina)


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije