Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U akciji Beča 'Svi grgljaju' otkriveno 4.500 zaraženih Bečana

Akcija Grada Beča zabilježila je veliki uspjeh, jer se dnevno za besplatni Paket za PCR testiranje, javi između 10 i 20 tisuća građana
20. travnja 2021. u 22:11 1 komentara 1623 prikaza
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kako bi bio što veći odaziv Bečana na testiranje protiv koronavirusa, Grad Beč je pokrenuo akciju „Svi grgljaju“. Riječ je o PCR testu na koronavirus, znatno pouzdanijem od brzih antigen testova, kojim je upravo otkriveno preko 4.500 Covid-19 zaraženih Bečana. Većina njih nije znala da su korona pozitivni, jer nije imala nikakvih simptoma bolesti.

POVRŠINSKA TRANSMISIJA Stručnjaci: Dezinficiranje površina zbog koronavirusa može imati više štete nego koristi

Kako su danas objavili austrijski mediji, uzorke uzete od građana trenutačno logistički i laboratorijski analizira ovlašteni laboratorij Lifebrain Group, smješten u bečkoj klinici „Penzing“ u 14. stambenom okrugu. Navedeni laboratorij ima kapacitet za dnevnu analizu 200.000 PCR testova, a trenutačno dnevno analizira 31.400 uzoraka građana uzetih „grgljanjem“.

Od početka ove akcije analizirano je ukupno 833.000 uzoraka, od čega je njih 4.500 ili 0,45 posto bilo pozitivno na koronavirus.

Navedena akcija Grada Beča „Svi grgljaju“ zabilježila je veliki uspjeh, jer se dnevno za besplatni Paket za PCR testiranje, javi između 10 i 20 tisuća građana. 

BORBA PROTIV PANDEMIJE Šostar o masovnom cijepljenju u Zagrebu: Ako nastavimo ovim tempom u rujnu nećemo nositi maske

Dosjetljivi bečki „gradski oci“, svjesni da se testove mora približiti Bečanima, dogovorili su s trgovačkim lancima i drogerijama da svakom građaninu koji to zatraži daju testni komplet s besplatnim PCR testom za samotestiranje kod kuće kod kojeg se uzorak uzima grgljanjem. Testni kompleti se mogu preuzeti s „bar-kodom“ u svim REWE filijalama u Beču (Bila, Bila-plus, BIPA i Penny), te navedenim prodavaonicama na benzinskim postajama, gdje se uzorak potom može i predati za slanje na analizu u ovlašteni laboratorij.

Ako se test preda do 9 sati ujutro rezultat se dobije za 24 sata e-mailom. Rezultat PCR testa vrijedi 72 sata i može se službeno upotrijebiti svugdje gdje je to propisano.

VIDEO Istraživanje odgovorilo: Tko su antimaskeri u Hrvatskoj?

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Vlaskoulicanec2:

    Dušo draga, daj se malo informiraj prije nego pišeš gluposti. Taj "Gurgeltest" nije PCR Test. Tek ako taj Gurgeltest ispadne pozitivan, osoba se šalje na PCR Test...