Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor o slanju vojnika u misiji u Afganistanu

U Afganistanu 295 vojnika, Hrvatska 14. po doprinosu mirovnim snagama

vojna vježba
Željko Hladika
12.02.2010.
u 11:11

Naglasak je na jačanju pripreme, obuke, opremanja, vođenja nadzora, stege i koordinacije koje se tiču slanja i zapovijednja našim kontigentom, kazao je državni tajnik Šimunović.

U Afganistanu je trenutačno 295 hrvatskih vojnika koji unatoč visokom riziku i ponekad nedovoljnoj logističkoj potpori uspješno predstavljaju mirovne snage, a naša zemlja četrnaesta je država po doprinosu mirovnim snagama.

Sukus je to saborske rasprave o izvještaju o slanju naših vojnika u misiju u Afganistanu za razdoblje od 1. travnja 2008. do 30. rujna 2009. godine.

Kako je Pjer Šimunović, državni tajnik u MORH-u, istaknuo u uvodu, izvještajno je razdoblje obilježeno općim povećanjem razine nesigurnosti i nestabilnosti u cijelom Afganistanu.

Povećanje broja incidenata te izravnih sigurnosnih ugroza za sudionike mirovne operacije ISAF-a po hrvatski kontingent nije imalo za posljedicu ljudske ili znatnije  materijalne štete - nastavio je Šimunović.

Naši su pripadnici motivirani, a o tome govore pohvale savezničkih snaga - kazao je Šimunović.

Krajem ovog mjeseca i početkom ožujka izvršit će se redovita rotacija pripadnika OS-a u ISAF-u te će se u ovu operaciju uputiti 15. kontingent. Naglasak je na jačanju pripreme, obuke, opremanja, vođenja nadzora, stege i koordinacije koje se tiču slanja i zapovijedanja našim kontingentom, kazao je državni tajnik Šimunović.

Hrvatski vojnici među rijetkima koji se nakon misija ne odlikuju

No, saborski zastupnik SDP-a Ante Kotromanović bi rado da se te pohvale mogu pretočiti u medalje za svakog vojnika koji u mirovnim snagama provede određeno vrijeme. Jer, kako kaže, među rijetkim smo zemljama NATO-a čiji se vojnici nakon misija ne odlikuju.

No, iskoristio je priliku i upozorio da se za oružane snage izdvaja sve manje proračunskog novca. Upitao je i zašto zastupnici još uvijek nisu dobili informaciju kako se razriješila situacija s četvoricom vojnika iz mirovne misije koji su odbili zapovijed, jesu  li oslobođeni ili kažnjeni?

Kako je istaknuo Krešimir Ćosić, zastupnik HDZ-a,  u sedam je godina u mirovnoj misiji bilo više od tisuću naših vojnika, a nitko nije poginuo. To govori o dobroj selekciji, profesionalizmu, stezi i ozbiljnosti. Međutim, upozorava da ne treba zatvarati oči pred tim da se vojnici vraćaju s PTSP-om.

- Da mene netko pita, odmah bih povukao trupe iz Afganistana - jasno i glasno rekao je Damir Kajin (IDS) izrazivši uvjerenje da će NATO u Afganistanu proći kao Rusija.

Sretan je što nije poginuo nijedan naš pripadnik, ali sad se žarište sukoba prebacuje na sjever Afganistana gdje su naši pripadnici.

Milijun kuna po vojniku

- Nije mi jasno zašto Hrvatska za mirovine misije u 2011. namjerava povećati izdavanja 30 posto - kazao je Miljenko Dorić, zastupnik HNS-a. Naime, prema njegovim riječima, većina zemlja članica NATO-a, pa i SAD najavljuju smanjivanje sredstava. Hrvatska je 14. po svom doprinosu u Afganistanu, a naša gospodarska snaga nije ni približno takva.

Tako za znanstvene novake izdvajamo 200 milijuna kuna godišnje, a svaki nas vojnik u mirovnoj misiji stoji oko milijun kuna pa je lani ukupan trošak bio oko 300 milijuna kuna.

Komentara 14

OB
-obrisani-
12:47 12.02.2010.

belgrade Nemaš ti pojma to je sve na znanstvenoj osnovi. Pogledaj bolje koja je definicija terorizma. Ma ustalom odmah se vidi da nisi u trendu.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:12 12.02.2010.

Ako pogledate zastavu na uniformi vidjet ćete da je to slovenska vojska. Nadam se da nije namjerna greška.

SP
Skole pl.
12:43 12.02.2010.

čitatelj 300, u pravu si. Mi nemamo takve uniforme. belgrade, da nisi i ti bio u okupacijskoj vojsci. Slažem se s tobom da nismo trebali ići u Afganistan (osobno sam odbio ići rokat ljude za lovu i za interese s kojima moja država nema nikakve veze), ali baš si se ti bratko našao prozvan da to komentiraš, kada smo tebe i tvoje nedavno terali iz svoje zemlje. Naši tamo obučavaju tuđu vojsku, a vi ste ovdje pljačkali i klali. Zato odhebi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije