Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN JANKO VODOPIJA

U 97. godini preminuo poznati hrvatski infektolog: 'Promijenio je način na koji se borimo protiv virusa'

Hrvatska enciklopedija
31.07.2021.
u 22:26

Doktor Ivan Janko Vodopija bio je specijalist infektologije, bavio se imunizacijom te je iskorijenio poliomijelitis. Bio je svjetski priznat stručnjak

Poznati hrvatski liječnik Ivan Janko Vodopija, čiji su skraćeni postupak cijepljenja poznat kao Zagrebačka shema prihvatili Pasteurov institut u Parizu i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), preminuo je u četvrtak u 97. godini života u Zagrebu, objavilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD). 

Vodopija je rođen 1925. u Somboru. Studij medicine završio je u Zagrebu 1950., a specijalizaciju iz infektologije 1955. U Londonu se usavršavao iz tropske medicine. Od 1955. do 1991. radio je u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba, današnjem Nastavnom zavodu  "Andrija Štampar". Bio od 1969. voditelj Odjela za epidemiologiju te profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu. 

Kao stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) djelovao je u Tajlandu, Kongu i Liberiji, gdje je suzbijao tropske i druge zarazne bolesti.  Posebno se bavio postupcima imunizacije. Unaprijedio je rad antirabične službe sudjelujući u razvijanju novih generacija cjepiva protiv bjesnoće. 

Od 1995.–2002. bio je predsjednik Nacionalnoga zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva RH. Tijekom Domovinskog rata organizirao je epidemiološku službu za zaštitu od infekata kod prognanika i izbjeglica, za što je 1997. dobio Nagradu Ministarstva obrane RH.

Za iskorjenjivanje poliomijelitisa dobio je priznanje od WHO 2004. Dobitnik je i Nagrade grada Zagreba. Bio je izvrstan poznavatelj hrvatske povijesti i strastveni ljubitelj hrvatske kulture.

Pogreb prof. Vodopije bit će u utorak, 3. kolovoza na zagrebačkom groblju Mirogoj u 10 sati.

Komentara 13

AN
AndrijaHebrang
01:38 01.08.2021.

Bio je vrhunski stručnjak, cijenjeni znanstvenik i veliki domjub. Izned svega, bio je dobar čovjek i humanist koji je svojim radom spasio mnoge živote. U obrani od srpsko-crnogorske agresije bio je jedan od prvih dragovoljaca. Hvala Ti Janko za sve, hvala ti što si svoj život posvetio medicini i Domovini. Neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio.

Avatar Tombstone
Tombstone
02:51 01.08.2021.

Jeste li slucajno zaboravili spomenuti da je bio veliki skeptik tzv pandemije i vrlo odlucan protivnik i mjera stozera i cijepljenja?

SJ
Sve je uzalud
04:58 01.08.2021.

....gdje su ga skrivali ima dvije gosine....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije