Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U 97. godini preminuo poznati hrvatski infektolog: 'Promijenio je način na koji se borimo protiv virusa'

Doktor Ivan Janko Vodopija bio je specijalist infektologije, bavio se imunizacijom te je iskorijenio poliomijelitis. Bio je svjetski priznat stručnjak
31. srpnja 2021. u 22:26 13 komentara 5163 prikaza
Foto: Hrvatska enciklopedija

Poznati hrvatski liječnik Ivan Janko Vodopija, čiji su skraćeni postupak cijepljenja poznat kao Zagrebačka shema prihvatili Pasteurov institut u Parizu i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), preminuo je u četvrtak u 97. godini života u Zagrebu, objavilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD). 

Vodopija je rođen 1925. u Somboru. Studij medicine završio je u Zagrebu 1950., a specijalizaciju iz infektologije 1955. U Londonu se usavršavao iz tropske medicine. Od 1955. do 1991. radio je u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba, današnjem Nastavnom zavodu  "Andrija Štampar". Bio od 1969. voditelj Odjela za epidemiologiju te profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu. 

Kao stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) djelovao je u Tajlandu, Kongu i Liberiji, gdje je suzbijao tropske i druge zarazne bolesti.  Posebno se bavio postupcima imunizacije. Unaprijedio je rad antirabične službe sudjelujući u razvijanju novih generacija cjepiva protiv bjesnoće. 

Od 1995.–2002. bio je predsjednik Nacionalnoga zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva RH. Tijekom Domovinskog rata organizirao je epidemiološku službu za zaštitu od infekata kod prognanika i izbjeglica, za što je 1997. dobio Nagradu Ministarstva obrane RH.

Za iskorjenjivanje poliomijelitisa dobio je priznanje od WHO 2004. Dobitnik je i Nagrade grada Zagreba. Bio je izvrstan poznavatelj hrvatske povijesti i strastveni ljubitelj hrvatske kulture.

Pogreb prof. Vodopije bit će u utorak, 3. kolovoza na zagrebačkom groblju Mirogoj u 10 sati.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
 • AndrijaHebrang:

  Bio je vrhunski stručnjak, cijenjeni znanstvenik i veliki domjub. Izned svega, bio je dobar čovjek i humanist koji je svojim radom spasio mnoge živote. U obrani od srpsko-crnogorske agresije bio je jedan od prvih dragovoljaca. Hvala Ti Janko za sve, ... prikaži još! hvala ti što si svoj život posvetio medicini i Domovini. Neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio.

 • Avatar Tombstone
  Tombstone:

  Jeste li slucajno zaboravili spomenuti da je bio veliki skeptik tzv pandemije i vrlo odlucan protivnik i mjera stozera i cijepljenja?

 • Sve je uzalud:

  ....gdje su ga skrivali ima dvije gosine....