Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelleski summit

U 9.30 sati ugovor RH s EU, a u 21.30 možda će to biti drugi EU

'German Chancellor Angela Merkel (L) and Croatian Prime Minister Jadranka Kosor review an honour guard at the Chancellory in Berlin on February 3, 2010 prior bilateral talks.     AFP PHOTO DDP / AXEL
'AXEL SCHMIDT'
07.12.2011.
u 08:00

Budu li prihvaćene ideje da se izlaz iz krize eura nađe u podjeli na elitni i zapostavljeni dio EU – slijedi potop

U petak u 9.30 Hrvatska će potpisati pristupni ugovor s Europskom unijom, ali još iste noći, u 21.30 ili nešto kasnije, ta unija mogla bi izgledati sasvim drukčije nego ona s kojom je Hrvatska ujutro potpisala ugovor. Toliko su dramatične okolnosti u kojima će se u petak održavati summit EU i toliko su velika očekivanja od njega da ga mnogi nazivaju najznačajnijim u povijesti. A Hrvatska će na tom skupu na vrhu imati mjesto za stolom jednako kao i 27 zemalja članica, samo što će naš status (do srpnja 2013.) biti "članica na čekanju", bez prava glasa. 

Mijenjaju pravila igre

Bruxelleski summit u petak možda nije toliko sudbonosan kao konferencija na Jalti 1945., ali možda nije ni sasvim daleko od toga, posebno budu li prihvaćene i provedene ideje koje kao rješenje dužničke krize eura zagovaraju podjelu na elitniji i zapostavljeniji dio EU.

Od tog sastanka očekuju se odluke koje su do prije godinu-dvije bile potpuno nezamislive. Kad je šef Europske komisije Barroso predlagao raspravu o kolektivnim euroobveznicama kao rješenju krize, priznao je da takve odluke, koje uvode radikalne promjene, nikad ne bi mogle biti donesene u normalnim, dobrim vremenima. 

– U dobrim vremenima ljudi misle da loša vremena nikad neće doći. Zato smo danas u krizi, jer su zemlje mislile da će dobra vremena trajati zauvijek. Ali sada uče na iskustvu i ovo je pravo vrijeme da idemo s odlukama koje je u dobrim vremenima teško usvojiti - rekao je Barroso.

Komisijina ideja o euroobveznicama zasad je odbačena. Protivi joj se Njemačka, a s njom i Francuska. Ipak, prijedlog s kojim Merkel i Sarkozy dolaze na summit možda je malo manje radikalan, ali također potpuno mijenja pravila igre. Države koje pristanu na taj plan prepustit će nadnacionalnim financijskim stručnjacima da kreiraju njihove proračune. 

Još se ne znaju detalji plana, ali zna se da bi zemlje čiji deficit bude veći od 3 posto BDP-a, a javni dug veći od 60 posto, po automatizmu mogle biti kažnjene. Iako su tržišta optimistično reagirala na najavu plana, Reuters ga je pokopao u svojoj analizi.

Ironija je da Berlin i Pariz predlažu automatske sankcije, jer su upravo te dvije vlade odbile tu istu ideju kad ju je Europska komisija predložila u rujnu prošle godine, piše Reuters. Premalo i prekasno - to je dosad bila reakcija europskih lidera u borbi s krizom. Bude li to njihova reakcija i na ovom summitu, mnogi strahuju da slijedi financijski potop. 

Vatreno krštenje Hrvatske

Hrvatska će, dakle, već na prvom skupu na vrhu na koji je pozvana imati vatreno krštenje. Premijerka u odlasku Jadranka Kosor sjedit će za stolom za kojim se može dogoditi i to da Merkel i Sarkozy, nakon duge i teške rasprave, jednostavno krenu oko stola i pitaju lidere 27 zemalja da se izjasne: idete li s nama u promjenu Ugovora EU ili ostajete po strani? Neki će reći da, neki ne. Neki će željeti reći ne, ali će reći možda. Moguće je i da će se neki pod takvim pritiskom slomiti i rasplakati, poput talijanske ministrice koja mora provesti uštede u koje ni sama ne vjeruje. 

Možda je i dobro da će premijerka na odlasku Jadranka Kosor, kako je najavila, potpisati ugovor perom koje joj je darovao papa. Jer samo Bog zna kako će EU izgledati dan poslije. 

Komentara 19

DZ
dzukaficuka
08:06 07.12.2011.

Esi videk sta je Demokracija na EU a kritiziraju Putina jos je Putin Novo Rodende na sprema Merkel i Sarkoziju.Poceli su biti gori od Gadafija nedaj Boze da ovim dvoma lose krene oni ce napraviti RAT pa bijo to i naj blizi sused.Zslo ali ste ga najebali nismo vas ZABORAVILI svecemo vam vratiti RVATI vidimo vam REP

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
08:34 07.12.2011.

hahahahahahahahahaha

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
08:36 07.12.2011.

EU bi se mogla rascijepiti na Bogati EU Sjever i EU siromšni JUG , Hrvatska bi tako pripala k Rumunjskoj,Bugarskoj,Grčkoj,Mađarskoj NAEBALI BISMO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije