Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U 9 mjeseci 2504 obitelji zatražile pomoć Centra za socijalnu skrb

U Karlovcu, Ozlju i Vojniću stalnu socijalnu pomoć prima 1598 obitelji sa 4245 članova.
20. listopada 2010. u 10:29 8 komentara 180 prikaza
socijala_kar_PXL_100730_707
Foto: PIXSELL

Muž je odavno bez posla i nije bilo lako, ali nekako smo “krpali” kraj s krajem dok i meni gazda nije rekao da me više ne treba. Djeca su tu, treba živjeti, i zato sam došla tražiti pomoć. Ali, nije to lako, priča nam, ne kazujući ime, žena koju smo zatekli u Centru za socijalnu skrb, ustanovi koju Karlovčani sve češće posjećuju.
– Povećan je pritisak, dolazi sve više ljudi, posebno onih koji ostanu bez posla, a i više je zahtjeva za pomoć, no nije dramatično, uspijevamo zadovoljiti sve potrebe – kaže Mirjana Pogačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.

Pomoć i za školovanje
Samo u devet mjeseci ove godine broj onih koji su od Centra u Karlovcu i podružnica u Ozlju i Vojniću zatražili jednokratnu pomoć premašio je prošlogodišnje brojke i s prosječnih 1900 obitelji porastao na 2504.

– Najviše zahtjeva, 748, bilo je za školovanje djece, odnosno za nabavu knjiga i prijevoz do škole, ali pomažemo i u svim izvanrednim situacijama, kad ljudi nemaju za odjeću i obuću, osnovne predmete u kućanstvu, za troškove pogreba – kaže Mirjana Pogačić.

Ne traži u Centru više građana samo jednokratnu pomoć. I broj korisnika stalne socijalne pomoći u Karlovcu, Ozlju i Vojniću ove je godine povećan, pa, umjesto godinama uobičajenih 1100 do 1200 obitelji, sada ih je 1598, odnosno 4245 osoba. Najviše u Karlovcu, 1313 obitelji, zatim u Vojniću, 177, a najmanje u Ozlju, 108. Tu je i najmanji broj korisnika, 174, jer se uglavnom radi o samcima.

Petsto osoba više
Kad se tome dodaju i korisnici pomoći centara za socijalnu skrb u Dugoj Resi, Ogulinu i Slunju, Karlovačka županija treća je u Hrvatskoj po broju korisnika stalne socijalne pomoći u odnosu na broj stanovnika. Po posljednjim podacima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, od 141.787 stanovnika ove županije njih 6281, ili 4,4 posto, prima stalnu socijalnu pomoć. Lani je ta brojka bila manja - 5732 osobe, od kojih najviše u Karlovcu, a najmanje u Ozlju. Ta pomoć iznosi od 500 kuna za radno sposobnog samca do 1.700 kuna za četveročlanu obitelj, u kojoj su oba roditelja nezaposlena, a djeca su u dobi do 15 godina.  

Socijalni ovisnici o državi
Ljudima koji imaju socijalnih problema treba konkretno pomoći, one koji mogu raditi zaposliti, a ne stvarati socijalne ovisnike o državi. Jer to, dugoročno, nije dobro ni za koga, kaže Biserka Vranić, gradonačelnica Ozlja.

U tom je gradu najmanje korisnika socijalne pomoći. Iz proračuna, u kojem je za to osigurano 449.000 kuna, ove je godine pomoć zatražilo 112 obitelji. Iz proračuna trebat će financirati i Gradsko društvo Crvenog križa.  

– Ako se ono aktivira, prilagodi sadašnjim potrebama i zaposli osobu koja će raditi projekte za poboljšanje života, ne tzv. socijale, voljni smo ih financirati kako je zakon predvidio – rekla je B. Vranić.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • simpa_paket:

    Nije sve do politike, bio HDZ ili SDP na vlasti isto je sranje samo drugo pakovanje!! Problem je što je večini lakše otići i do centra i tražiti novce nego raditi. Osobno znam da sam na jedvite jade našla čovjeka ... prikaži još!a koji je voljan cjepati drva.. ako je nekome malo 25-30kn po metru, onda nemamo o čemu govoriti, jer ako si stvarno gladan kruha raditi ćeš sve samo da zaradiš nešto, tražila sam čovjeka i za pomoć oko košnje imanja, rušanja stabala, i sve sam to bila voljna čisto platiti, skuhati kavu, dati doručak, ručak.. ali ne.. nema nikoga!!!! Ja imam fakultet, radim za plaću koja na žalost ne pokriva troškove u kojima se trenutno sada nalazim ( troškove lječenja, da ne bi bilo zabune ), ali iza posla idem i čistim urede.. Jeli me sram?? Nije, jer pošteno zarađujem za kruh!! Treba zasukati rukave i raditi, tko to stvarno želi uvijek nađe neki posao!

  • doktorica:

    neka barem volontiraju i nešto rade a ne da samo čekaju da im društvo dade.

  • swimm:

    Užassss neka sutra opet glasaju za HDZ ,on ce im pomoci kao i do sad