Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatne ruke

U 77. sjekirom i nožem iz drveta strpljivo stvara žlice i korita

mirko
G. Ferbežar/PIXSELL
03.01.2011.
u 16:38

To me održava na životu jer ne znam što bih da mi netko zabrani ovo raditi, priča umirovljenik čija je kuća smještena uz samu šumu spačvanskog bazena

Mirko Rimac iz Podgrađa ima kuću uz samu šumu spačvanskog bazena pa ne čudi što mu je hobi, a od kada je u mirovini i osnovno zanimanje, izrada uporabnih predmeta od drveta. Izrađuje posude, žlice, noževe, kuhače, korita, držala.

– Dok sam bio u progonstvu u okolici Slavonskog Broda, shrvan tugom zbog pogibije dva sina u ratu, počeo sam izrađivati od drveta razne predmete i vidio sam kako mi to ide pa sam nastavio i kada smo se vratili u Podgrađe prije 13 godina – priča Mirko. Odmah uz kuću je šuma pa može sam odabrati drvo koje mu najbolje odgovara. – Pravim pribor za jelo kakvim sam jeo u Bosni, dok nisam došao ovamo u Srijem. Klen i vrba su najbolji za posude, a jasen za kuhače i žlice. Vilice nisam nikada radio, ali nakanjujem se da se i u tome okušam – objašnjava nam stručno 76-godišnji Mirko Rimac pokazujući žlice, kuhače i korita, kojih je izradio nekoliko tisuća.

Sve radi ručno, strpljivo kuckajući i dubeći sjekirom, nožem ili posebnim dlijetom po drvetu. Nakon toga pažljivo “glanca”  šmirgl-papirom dok površina ne postane posve glatka. Kaže kako njegove predmete od drveta ljudi uzimaju za ukras, a neki se njima i koriste  u svakodnevnoj uporabi kao što se nekada činilo u Slavoniji i Srijemu.

Za izradu korita, ovisno o veličini, potrebno mu je sat ili dva, a za kuhače ili pribor za jelo ni ne računa.

– To me održava na životu jer ne znam što bih da mi netko zabrani ovo raditi – ističe Rimac dok dubi komad drveta iz kojega će nastati zdjela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije