Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožava opstanak

U 50 godina istrijebljeno 90 posto velikih ribljih populacija. Kako je u Jadranu?

Tribunjski ribari koriste lovostaj kako bi popravili i provjerili svoje brodice
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
25.03.2023.
u 10:42

Bogata bioraznolikost mora i rijeka od iznimne je važnosti za zdravo funkcioniranje prirodnih procesa koji itekako utječu i na život čovjeka. Oko 90 posto velikih ribljih populacija istrijebljeno je u posljednjih 50 godina

Danas se obilježava Svjetski dan za okončanje ribolova, pa Udruga Prijatelji životinja podsjeća da je 90 posto velikih ribljih populacija istrijebljeno u posljednjih 50 godina, a procjenjuje se da, ako se nastavi s ovom okrutnom praksom do 2050.više neće biti riba u morima i oceanima. - Ribolov pustoši svjetska mora i oceane te dovodi u pitanje opstanak raznih morskih organizama poput morskih sisavaca, riba, zvjezdača, školjkaša, trpova, koralja, kornjača, liganja te ostalih morskih životinja i vegetacije, bez kojih je život u moru narušen i pred izumiranjem.

Bogata bioraznolikost mora i rijeka od iznimne je važnosti za zdravo funkcioniranje prirodnih procesa koji se odvijaju u morima i slatkovodnim vodama, a koji itekako utječu i na život čovjeka - kaže Emanuela Poturica iz udruge Prijatelji životinja. U Hrvatskoj se, dodaje, zalažu za zabranu pridnenih koća, najdestruktivnije ribolovne metode koja čini golemu i nepovratnu štetu Jadranskome moru. - Pridneno koćarenje iznimno osiromašuje riblja naselja, odstranjuje morsku travu, devastira koraljne grebene, podvodne šume algi i ostala staništa morskih životinja. To dodatno nanosi fizičku štetu cijelom morskom ekosustavu.

Od 50 do 80 posto europskog kontinentalnog pojasa redovito je izloženo koćarenju. Jadransko more jedno je od najviše pogođenih, čak 80 posto dna je uništeno koćarenjem - ističe. Prema istraživanju, u Sredozemlju je u posljednjih 50 godina izgubljeno 41 posto morskih sisavaca i 34 posto ukupne količine ribe. Od toga su najveći gubitci, više od 50 posto, zabilježeni u Jadranu - upozorava Emanuela Poturica. 

VIDEO: Poznati detalji povrata poreza, oko 153.000 mladih dobiva puni iznos: 'Isplate kreću u svibnju'

Komentara 5

Avatar Pukovnik Simo
Pukovnik Simo
14:59 25.03.2023.

Poturica je uvek gora od Turka!

KA
kažemja
14:59 25.03.2023.

Tu tu tu ....nema nam pomoći.......

GO
goran2hr
11:00 25.03.2023.

Prihvatili ste da Talijani i Slovenci peljaše ribu u tobožnjem "hrvatskom" IGP-u, a sada se nešto čudite?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije