Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suzbijanje raka

U 30 hrvatskih gradova obilježava se Dan narcisa

dan narcisa
arhiva VL
27.03.2010.
u 08:42

U posljednih 45 godina višestruko se povećao broj oboljelih od raka, a naročito od raka dojke. Oko 2500 registrira se novooboljelih na godinu.

U trideset gradova Hrvatske danas se obilježava „Dan narcisa“, dan posvećen oboljelima od raka dojke, u organizaciji Hrvatske lige protiv raka. Radi namicanja sredstava potrebnih u prevenciji ove zloćudne bolesti prodavat će se žuti narcisi, prvi vjesnici proljeća koji ujedno za oboljele znače i novu nadu. Sva prikupljena sredstva utrošit će se za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.

U posljednih 45 godina prema podacima Hrvatske lige protiv raka višestruko se povećao broj oboljelih od raka, a naročito od raka dojke. Čak 4 puta više žena oboli od raka dojke danas nego prije 45 godina. Oko 2500 registrira se novooboljelih na godinu od čega 50 % žena u dobi od 50 do 70 godina, tendencija sve ranijeg javljanja i prije dvadesete godine života. Sve zahtjevnije i skuplje liječenje osnovni su razlozi zašto je prije 17 godina Hrvatska liga protiv raka osnovala sekciju za borbu protiv raka dojke „Europa Donna Hrvatska“ .

„Danas je svakome potpuno jasno da je rano otkrivanje raka i liječenje raka kao i briga za osobe oboljele od raka problem tako kompleksan i velik da je nemoguće da ostane samo u centru interesa zdravstvene službe, već da se ovim problemom mora zainteresira i čitava društvena zajednica i da se povedu široke akcije, a naročito da se u tim akcijama očituje dobrovoljnost i humanost”, riječ I su akademika Ive Padovana izgovorene na osnivačkoj skupštini Hrvatske lige protiv raka dana 05. Studenog 1966. godine, a koje su i danas nakon gotovo 45 godina, napose na današnji Dan narcisa vrlo aktualne.

Akcija i u Vinkovcima

Vinkovački Klub žena liječenih na dojci «Una», koji djeluje pri Ligi borbe protiv raka danas je u središnjem vinkovačkom parku na Trgu bana
Josipa Šokčevića proveo humanitarnu akciju "Narcisom protiv raka dojke" i tako se pridružio brojnim sličnim klubovima koji su danas širom Hrvatske imali ovakvu akciju. Kako nas je izvijestila predsjednica Kluba «Una» prof Mirjana Pešec, prihod iz ove akcije u kojoj su Vinkovčanima koji su se odazvali u velikom broju prodavali narcise, namijenjen je za kupnju limfomata koji će biti doniran Općoj bolnici Vinkovci.

Predsjednik Lige protiv raka Vinkovci dr Dražen Švagelj poziva sve koji žele  svojim prilogom pomoći kupnju ovog aparata da to mogu učiniti i uplatom na žiro-račun Lige protiv raka Vinkovci broj:  2485003-1100204097.

 

Komentara 4

OB
-obrisani-
17:15 27.03.2010.

dakle jasno i glasno, SVI onkolozi znaju da su gljivice ( fungus and Candida) prisutne kod svih vrsta raka......Ali poslije toga se misljenje razilazi.Dok main stream (vecina) onkologa smatra da rak uzrokuje slabljenje tkiva i imunog sustava sto uzrokuje proliferaciju gljivica,Dr.Simoncini ( i alternativna manjina) smatraju da su gljivice primarne i da one uzrokuju rak.Unisti gljivice i rak nestaje.A naj jaci otrov za gljivice je soda bikarbona.Tko je od te dvije skupine u pravu????????????? Zakljucite sami.Prvi su utrosili desetljeca i stotine milijardi u trazenju lijeka (dok se istovremeno nadaju da ga nikad ne pronadju.Rak je veliki biznis).\"Lijece\" kemoterapijom( svega 4 % efikasna,radijacijom ( sto moze uzrokovati nastanak novih malignih celija( pogl.Death Made In America) ili operativnim zahvatima. Dr.Tullio Simoncini ( i mala skupina onkologa )lijeci potpuno prirodnim putem( 100 %%%% uspjeh ....izuzetci su rak kostiju i leukemija) vec 20 ggodina.........VL cesto pise o totalnim glupostima .Iz kojeg to razloga ne nacine poduzi intervju sa Dr.Simoncinijem ???????????????????????????????????????????????????

OB
-obrisani-
17:59 27.03.2010.

Placamo tesku cijenu \'napretku\'........................ Koliko zena medju \"primitivnim \" plemenima Indijanaca u amazonskoj prasumi ima rak dojke ? Niti jedna jedina!!!................................. Jedna studija tvrdi da bi samo odbacivanje grudnjaka dovelo do 25-30 %%%%%% smanjivnja prosjeka raka dojke.A i logicno je to ,ne ? Dojke pripadaju limfatickom sustavu a taj sustav je zaduzen za odstranjivnje otrova iz naseg tijela.Ocigledno je da nosenje grudnjaka sprecava cirkulaciju limfe.Ukoliko ne izlazite van na neku funkciju ; NE UPOTREBLJAVAJTE grudnjak!!!

VI
Vito
10:24 28.03.2010.

Dan narcisa Narcis: u starogrčkoj mitologiji - mladić-ljepotan koji se zaljubio u svoju skliku u vodi potoka i od te ljubavi umro na obali potoka. U hrvatskom rječniku postoji naziv za cvijet na slici uz članak - sunovrat, zelenkada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije