Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLIN Energu koncesija za gradnju distribucijskog sustava

U 30 godina plinovod će narasti za 731 kilometar

05.11.2008.
u 17:14

RIJEKA - Tvrtka Energo d.o.o. nastavit će s idućim radovim na plinifikaciji regije. Naime, Primorsko-goranska županija im je dodijelila koncesiju za gradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na sustavu koji će povezati postojeću mrežu za dalje područje 1 B - Priobalje i otok Krk.

Kvarnerska obala i Krk
Kapacitet je postojećeg distribucijskog sustava na području grada Rijeke i dijelu priobalja trenutačno 50.000 m3 plina po satu, a na sustav je priključeno 18.400 korisnika plina. Gradnjom nove mreže na području koje obuhvaća gradove i općine Kastav, Viškovo, Klana, Matulji, Opatija, Lovran, Mošćenička Draga, Bakar, Crikvenica, Novi Vinodolski, Vinodolska, Jelenje, Krk, Omišalj, Malinska -Dubašnica, Dobrinj, Vrbnik, Punat i Baška, bit će omogućena isporuka krajnjim kupcvima najmanje 225,15 milijuna m3 pplina godišnje.

Današnja je ukupna mreža plinovoda u županiji 235 kilometara. Samo u posljednjih nekoliko godina sagrađeno je 136 km novog plinovoda s pratećim tehničkim objektima i opremom, u što je Energo uložio oko 109 milijuna kuna.

Moguće sufinanciranje
Ukupna će dužina novog plinovoda nakon isteka koncesijskog razdoblja - predviđeno je 30-ak godina - biti 731 kilometar. Raspoređeno prema većim cjelinama riječ je o 255 km na zapadnom priobalju, oko 270 km na istočnom priobalju i na otoku Krku ukupno 206 km. Sadašnja je procjena ukupne investicije 588 milijuna kuna.

Zanimljiva je i mogućnost o kojoj je bilo govora na jučerašnjoj pressici, da je ugovorom o koncesiji ostavljena mogućnost da jedinice lokalne samouprave sufinanciraju izradu projektne dokumentacije, odnosno gradnju distribucijskog sustava na svome području, čime je otvorena mogućnost i njihove ranije plinifikacije od inače ugovorom dogovorenih rokova.

Novinarima su  o dodjeli ove važne koncesije govorili predsjednik županijskog povjerenstva za plinofikaciju Ingo Kamenar, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Mladen Črnjar, predsjednik skupštine TD-a Energa Vojko Obersnel (koji se oglasio i kao riječki gradonačelnik), te član uprave Sanjin Kirigin.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije