Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kasnimo

Pogledajte koliko su druge zemlje povukle novca iz fondova EU

EU fondovi
Foto: Milan Ilić
1/2
28.12.2013.
u 12:00

Hrvatska kasni s dokumentacijom i pripremom projekata, zbog čega bi mogla biti na dnu po trošenju novca - u 2014. ugovaramo tek 500 od 900 milijuna eura

Hrvatska od 1. siječnja 2014. do kraja 2020. u proračunu EU ima na raspolaganju 11,7 milijardi eura, no iskustva iz drugih zemalja pokazuju da najnepripremljenije države uspiju povući tek polovicu iznosa koji im stoji na raspolaganju.

Ne bude li imala dovoljno spremnih projekata za financiranje iz fondova EU, i Hrvatska bi se mogla naći u situaciji da oko 5 milijardi eura jednostavno ostane nepotrošeno.

Prema podacima do kojih je u Europskoj komisiji došao Večernji list, iz proteklog sedmogodišnjeg proračuna EU, onoga koji se odnosi na razdoblje 2007.-2013., sve države zajedno u prosjeku su dosad povukle 60,5 posto novca koji im je stajao na raspolaganju. Najuspješnije u apsorpciji fondova dosad su bile Estonija, Poljska i Litva s oko 78 posto, a najneuspješnija Rumunjska, s dosad iskorištenih 36,8 posto, za kojom slijede Slovačka, Bugarska, Italija, Malta i Češka – svaka sa 48 ili 49 posto.

Vrijeme bitan čimbenik

Pojedini dužnosnici u Zagrebu i Bruxellesu, koji sude sposobnost Hrvatske prema dosadašnjem kašnjenju u pripremi dokumenata i projekata iz djelokruga potpredsjednika Vlade Branka Grčića, pribojavaju se da bi Hrvatska mogla biti ispodprosječna zemlja u apsorpciji novca iz fondova EU.

Podaci iz tablice uspješnosti ostalih 27 zemalja EU u razdoblju 2007.-2013. nisu konačni jer države taj novac mogu potrošiti do 2016. i sigurno će se postoci isplaćenog novca povećavati. No, ti podaci ipak pokazuju da najmanje uspješne zemlje gube milijarde eura koje nestaju nakon što ostanu neiskorištene. Za kvalitetno povlačenje novca iz europskih fondova važno je da apsorbiraju velike postotke odobrenih iznosa i u predfinanciranju i u međufinanciranju, odnosno da se izbjegne da najveći postotak novca bude isplaćen tek nakon završetka projekta.

Nepripremljeni u 2014.?

– Kod nas je problem što još uvijek nemamo projekte na koje bismo trošili znatniju količinu novca od 2014. nadalje. Vlada je još u 2012. trebala shvatiti da najveće investicije moraju ići u pripremu projekata koji bi se zatim financirali iz fondova EU od 2014. do 2020. godine. Ne možemo biti zadovoljni projektima koji se ugovaraju u 2014., a koji su vrijedni oko 500 milijuna eura kad nam je alokacija u 2014. oko 900 milijuna eura – kaže Ivana Maletić, europska zastupnica iz HDZ-a i najoštrija kritičarka Branka Grčića, koji je u Vladi najodgovorniji za korištenje fondova EU.

Već po toj računici vidi se opasnost da u 2014. Hrvatska ugovori projekte za gotovo upola manji iznos od onoga što bi mogla ugovoriti da se bolje pripremala. Nije sigurno ni da ćemo u 2014. uspjeti ugovoriti projekte u visini 500 milijuna eura jer ugovaranje se može odužiti ako se neki natjecatelji žale, a jednom kad se sve ugovori opet treba vremena da se neki projekt počne zaista trošiti novac kroz provedbu.

– A uopće se i ne čuje da postoje novi projekti koji su u pripremi i koji bi trebali dalje biti ugovarani i trošiti novac u 2015., 2016., 2017.... – dodaje HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić.

 

 

Komentara 17

Avatar @veNLO
@veNLO
13:29 28.12.2013.

Do kraja 2020-e Hrvatska mora uplatiti u Proračun EU najmanje 4 milijarde i 550 milijuna eura. Na raspolaganju joj je do kraja te iste godine iznos od 11,7 milijarda eura. U ovoj 2013-oj smo članarinu platili 330 milijuna eura (nećemomo računati gubitke od PDV-a,carine, napuštanja CEFTE). Iz EU nismo povukli ni jedan jedini euro (ako jesmo, molim novinare VL-a da istraže i iznesu te podatke - za koje projekte je Hrvatska dobila i koliko novca u 2013-oj iz EU proračuna). Ako tu brojku pridružimo iznosu ukupne članarine koju moramo upatiti, to je oko 5 milijarda eura. U najboljem slučaju, do kraja 2020-e ćemo iz EU proračuna izvući 4 milijarde eura(vratiti natrag NAŠ novac). A milijardu eura će ovaj prebogati narod dati siromašnoj Britaniji, Nizozemskoj i sličnim zemljama. U taj iznos nije uračunat ni jedan euro kojim plaćamo i plaćat ćemo naše vrle euro zastupnike koji će svakog mjeseca inkasirati najmanje 20 000 eura.Našeg novca. Drug Milanović i drug Linić će morati poduzeti drastične rezove u prihodima hrvatskih građana kako bi naša lijepa domovina mogla izvršavati svoje obaveze prema EU i zastupnicima EU iz Hrvatske.

Avatar imotska115
imotska115
13:00 28.12.2013.

Hrvatska vlada nema pojma kako radit a kamoli ucinit neki projekat da bi izvukli nesto novca da gospodarstvo krene. Ne oni misle da su naj pametniji i da mogu sami, samo u propast nas vode. Unatoc oni trose vrime na gluposti i prepucavanja sa gradanima samo da se istinita stvar sakrije i da narod zaboravi sto aktualna vlada radi.

L0
luena 01
13:57 28.12.2013.

Ma nema veze ,bitno je da oni nama znaju muljat kako povlace novac za projekte ,kako imaju spremljene programe ... samo cekaju na Ok od EU ,pa tko tu opet mulja ,sigurno ne EU ,jer kakve koristi bi ona imala od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije