Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENDOVI Hrvati rijetko nadijevaju duga, narodna imena

U 2008. najčešća imena Lana i Ivano

03.01.2009.
u 19:15

Među nekoliko desetaka tisuća djece rođene u prošloj godini ponajviše je Lana, Lucija, Sara, Ana, Iva, Lara, Mia, Petri, Marti i Lorena, te dječaka koji su dobili ime Ivan ili Ivano, Luka, Matija, Filip, Marko, Leo ili Leon, David, Karlo, Antonio i Petar. Moda se mijenja, a kraća imena, pomalo internacionalnog prizvuka, i dalje potiskuju tradicionalna. Mnogi sugrađani razne dobi nose imena Ivančica, Ljubica, Magdalena, Gabrijela, Stjepan, Josip, Krešimir ili Tomislav, ali ta imena danas nisu pri vrhu liste najpopularnijih.

Lako se izgovara
– Moj sin će se zvati Petar.To je ime koje je razumljivo u velikom dijelu svijeta i stranci ga, za razliku od mojega, lako izgovaraju – tumači na koji je način izabrala ime jedna Vedrana, koja broji dane do rođenja svog sinčića.

U 2008. također vrlo popularne Nike, Marije, Eme, Tee, Ene, Katarine, Paule i Dore, isto kao imena za dječake Vito, Mihael ili Niko, također se uklapaju u tu filozofiju globalnog sela.

– Ljudi razmišljaju unaprijed, približavamo se Europskoj uniji, pitanje je gdje će njihova djeca sutra živjeti i žele im na svaki način olakšati – tumači psihologinja Višnja Grozdanić.

Najčešća imena u Hrvata prihvatljivija su i svojim vlasnicima uglavnom dobro služe. Vlasnici neobičnih imena često pak dobivaju i pažnju koju ne žele.

– Uobičajena imena nemaju utjecaja ni na ličnost ni na ponašanje u dječjoj ili odrasloj dobi. Nikome neće biti uskraćena umjetnička ili bilo kakva druga karijera zato što ima prozaično ime. Ili, malo je vjerojatno da će sve Mirne biti doista mirne, a da Vedranima nikad neće silaziti osmijeh s lica – kaže psihologinja Grozdanić. – No, djeca s neobičnima imenima, prema nekim istraživanjima, nerijetko su manje omiljena. Ili postanu predmet ruganja ili ih jednostavno roditelji odgajaju da se razlikuju pa se i time teže uklapaju. Najgore je pak ime koje većina doživljava smiješnim.

Priča o roditeljima
Kako bilo, Hrvati sve rjeđe nadijevaju duga, narodna imena, poput Josipa ili Marice. Određuju li pritom na bilo koji način sudbinu svojoj djeci, mišljenja se razilaze. Neka su strana istraživanja, istina, pokazala kako popularno ime može priskrbiti dodatne simpatije nastavnika ili vršnajka. No, ono u kasnijoj dobi nije od značenja ni za ozbiljna prijateljstva ni za uspjeh u životu. U Americi su analitičari zabilježili kako određene klasne skupine ime za djecu biraju iz određene skupine imena. Pokazalo se i da roditelji niže obrazovne i imućne razine rado posežu za imenima u obitelj s većom kućom i novim autom.

No, ime čak i kad svjedoči o pripadnosti društevnoj skupini, ili kad govori o težnji roditelja, ostaje pokazatelj, a ne i uzrok ili objašnjenje za nečiji životni put. Ime zapravo ponajviše priča o roditeljima.


Top 10 dječaci

1. Ivan, Ivano
2. Luka
3. Matija
4. Filip
5. Marko
6. Leo, Leon
7. David
8. Karlo
9. Antonio
10. Petar


Top 10 djevojčice

1. Lana
2. Lucija
3. Sara
4. Ana
5. Iva, Ivana
6. Lara
7. Mia
8. Petra
9. Marta
10. Lorena


Od bizarnog do uobičajenog

SREĆKA I ĐON
Markiz, Đon ili Kastriot, Hitka, Čežnja ili Srećka, samo su neka od neobičnih imena koja nose naši sugrađani

IVAN I MARIJA
Najčešća imena u hrvatskoj populaciji su Ivan i Marija, te potom Josip i Ana, stoji na portalu ImeHravtsko.net

GUBITNIK I DOBITNIK
Njujorški policajac imenom Loser Lane ima brata po imenu Vinner, koji, mimo očekivanja, ima kriminalni dosje

NAJDUŽE IME
Nije poznato ima li itko duže ime od Huberta Blainea Wolfeschlegelstein-hausenbergerdorffa

DVIJE RIJEČI
Prema Zakonu o osobnom imenu, ime i prezime u Hrvata može se sastojati od najviše po dvije rjiječi, što mnogi i koriste


Lucije sretne, a od Luke sretniji Lukas

Mnogi roditelji u potrazi za najboljim imenom svome nasljedniku ili nasljednici posežu, među ostalim, i za savjetom numerologa. Numerolozi upozoravaju da ime tek s prezimenom i datumom rođenja daje kompletniju numerološku sliku. Samo ima tek djelomično značenje, no ponešto se iščitava. Tako se, recimo, numerološki gledano u imenu Ivan nalazi broj 13 koji je sretan Ivanima koji su se rodili 1, 2, 4, 5, 7, 10, itd. u bilo kojem mjesecu, ali nije sretan onima koji su se rodili 3, 6, 8, 9, itd. bilo kojeg mjeseca. – Ivano u sebi nosi sretan broj 20, dok je, recimo, u imenu Luka nesretan broj 12. Taj broj je takozvani broj žrtve. Bolji bi izbor bila imena Lukas ili Lukša ili, recimo, Lukijan, koji nose sretne brojeve 15, odnosno 19. Od ženskih imena za koja su se naši građani najčešće odlučivali dati novorođenoj djeci u 2008, sva su numerološki dobra. Primjerice, Lana u sebi nosi čak veoma sretan broj deset, Ana i Sara u sebi imaju sretan broj sedam, a Lucija također sretan broj 15 – kratko nam je jučer proanalizirao najpoznatiji hrvatski astrolog Milivoj Lassić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije