Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesna Pusić: To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku

Mi smo neke prve sumnje imali i proljetos, rekla je potpredsjednica Vlade na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon objave Večernjaka da je slovenski član Arbitražnog suda prenosio detalje iz povjerljive diskusije
22. srpnja 2015. u 12:10 338 komentara 34409 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

– Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izašli u tekstu u današnjim novinama, a koji se odnose na arbitražni postupak koji Hrvatska vodi pred Arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom – rekla je danas potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon objave Večernjaka da je slovenski član Arbitražnog suda prenosio detalje iz povjerljive diskusije.

– Ako bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s tim postupkom. Hrvatska je pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj vjeri, temeljem arbitražnog postupka definiranog u arbitražnom sporazumu koji određuje da će se postupak odvijati u skladu s pravilima stalnog arbitražnog suda koji posebno ističe nepristranost i neovisnost arbitara kao temeljne vrline sudaca koji odlučuju o arbitražnom postupku, što su ujedno i najvažnije smjernice za rad arbitražnog postupka – rekla je V. Pusić.

Naglasila je da smo ušli u proceduru s povjerenjem u međunarodne pravne institucije i međunarodno pravo. – Ispitat ćemo istinitost ili neistinitost tvrdnji u medijima – rekla je Vesna Pusić te dodala da će o rezultatima obavijestiti Arbitražni sud i Europsku komisiju.

– Mi smo neke prve sumnje imali i proljetos kada je ministar vanjskih poslova Slovenije izjavio da Slovenija ima neformalno neke informacije kako će odluka ići u korist Slovenije. Tada smo proljetos o tim našim sumnjama odnosno začuđenošću tom izjavom obavijestili također u pismu sud i EK i od suda smo dobili odgovor da nema razloga ni za kakvu sumnju. U ovom trenutku smatramo da se ta sumnja sa ovim tekstom barem donekle ponovno pojavila kao opravdana. Je li doista tako, naravno, ispitat ćemo koliko je moguće. Nadam se da nije, ako je zaista tako, to drastično mijenja i utječe na cijelu situaciju. To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku – rekla je Vesna Pusić.

Na pitanje novinara rekla je da se nije čula sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavecem jer se ovdje radi o postupanju suda.

– Ponašanje slovenske strane je jedna stvar, ponašanje suda je druga stvar – rekla je.

Ministrica Vesna Pusić sazvala je izvanrednu konferenciju za novinare nakon što je Večernji list u današnjem izdanju objavio informacije iz transkripata razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje 2/3 Piranskog zaljeva ide Sloveniji.

>> Gubimo Piranski zaljev? Sudac javljao podatke slovenskom MVP-u i osmišljavao taktiku kako utjecati na ostale suce

naslovnica 22.7. | Autor : VL Foto: VL

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • poslovni:

    Hoće doći sama na konferenciju ili će s njom biti i Dačić da joj kaže što da govori?

  • nenad.levar:

    kad pusicka brani hrvatsku,ond a nam se loshe pishe

  • nenad.levar:

    pusicka je veleizdajnik i strani placenik navodno